Svijet
StoryEditor

Najniža inflacija u Njemačkoj od prosinca 2010. godine

13. Lipanj 2012.

Potrošačke cijene u Njemačkoj u svibnju su bile više za 1,9 posto u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok su na mjesečnoj razini smanjene 0,2 posto, objavio je u srijedu njemački statistički ured, potvrdivši preliminarnu procjenu objavljenu krajem svibnja.

Riječ je o najnižoj godišnjoj stopi inflacije u najvećem gospodarstvu eurozone od prosinca 2010. godine, priopćeno je iz Destatisa. Stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena time se prvi put ove godine spustila ispod razine od dva posto, a zadnji je put na nižima razinama zabilježena u prosincu 2010. godine kada je iznosila 1,7 posto, pojašnjavaju u statističkom uredu.

U usporedbi s ovogodišnjim travnjem indeks potrošačkih cijena smanjen je za 0,2 posto, što se poglavito pripisuje smanjenju cijena energenata za 1,5 posto, stoji u priopćenju. Harmonizirani indeks potrošačkih cijena (HICP) za Njemačku, pokazatelj kojemu prednost daje Europska središnja banka (ECB), u svibnju je uvećan za 2,2 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. U usporedbi s prethodnim mjesecom smanjen je pak za 0,2 posto. Time je preliminarna procjena HICP-a koju je Destatis objavio 29. svibnja revidirana naviše za 0,1 postotna boda, i to za promjene kako na godišnjoj, tako i na mjesečnoj razini, stoji nadalje u priopćenju Destatisa.

26. travanj 2024 16:59