Svijet
StoryEditor

Najskuplji stan u Londonu koštao je 140 milijuna funti

02. Svibanj 2014.
Piše:
lider.media

Penthouse u One Hyde parku u najluksuznijel stambenom dijelu Londona, Knightsbridgeu, prodan je za nevjerojatnih 140 milijuna funti, što ga službeno čini najskupljim stanom Londona.

Stan od 16 tisuća kvadratnih metara, točnije, penthouse na dva kata, trenutno je u fazi u kojoj ga personaliziraju, odnosno prilagođavaju novom vlasniku, što vrijednost može povećati i do 16 milijuna funti – čak deset tisuća funti po kvadratnom metru.

One Hyde Park su izgradili Nick i Christian Candy, graditelji stambenih naselja za slavne. Ideja je lansirana 2011. godine, uz potporu Waterknightsa, privatne tvrtke čiji je vlasnik šeik Sheik Hamad bin Jassim bin Jabr al-Thani, bivši katarski premijer, a trenutna zarada od prodaje iznosi dvije milijarde funti.

CPC Group, tvrtka braće Candy, odbila je otkriti identitet kupca i potvrditi postignutu cijenu.

Posljednih tjedana londonsko tržište nekretninama predmet je golemog interesa ruskih i ukrajinskih kupaca, što je posljedica geopolitičkih tenzija na tom području. Oligarsi traže sigurno i anonimno mjesto, a londonska luksuzna naselja su očito sinonim za to.

Cijena je znatno veća u odnosu na dosadašnje cijene projekata braće Candy, koje su iznosile do 7 tisuća funti po kvadratnom metru. Do sad je titulu najskupljeg stana Londona nosio onaj ukrajinskog milijardera Rinata Akhmetova, koji je dosegao cijenu od 136 milijuna funti.

Grosvenor Group, vlasnička tvrtka Vojvode od Westminstera, jednog od najbogatijih ljudi u Velikoj Britaniji, izjavila je kako londonsko tržište nekretninama doživljava nerealan rast te da je velika vjerojatnost za regulaciju tržišta.

Braća Candy nedavno su najavili plan da franšiziraju svoj brend na novim tržištima te svoj posao na taj način učine globalnim.

26. travanj 2024 07:57