Svijet
StoryEditor

Najvažnijih 250 europskih masona stiglo u Beograd

25. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Beograd je danas i sutra domaćin 250 najvažnijih europskih masona iz 20 država koji su stigli na konferenciju Ujedinjenih velikih loža Europe.

Danas će se radnom dijelu skupa će se sastati između 30 i 50 ljudi, dok će sutra na večernjoj proslavi biti oko 250 gostiju. Konferencija se u Srbiji održava povodom stogodišnjice osnivanja Velike lože Kraljevine Srbije i Visokog savjeta Srbije. Zanimljiva je informacija kako je upravo srpska loža zajedno s dvije francuske osnovala Veliku lože Europe.

Prvi puta u osamdesetak godina Srbija je domaćin europskih masona, a veliki majstor nacionalne lože Srbije Dragoslav Pavlović najavio je kako su među onima koji dolaze i ljudi sa ‘značajnim političkim i ekonomskim funkcijama, no njihova imena domaćim ljudima ništa ne znače‘. No, istaknuo je veliku čast koja mu je iskazana s prepuštanjem organizacije susreta, pogotovo jer su se dosad ovi skupovi održavali uglavnom u Parizu.Jedan od razloga pružanja ovakve vrste podrške srpskoj loži mnogi vide i u rezultatima izbora i činjenici kako je Boris Tadić izgubio izbore. Naime, u Srbiji je izdano nekoliko knjiga koje se bave temom slobodnih zidara u Srbiji u kojima se ističe kako je bivši srpski premijer iz obitelji masona te su mu otac i djed bili istaknuti pripadni srpske lože.

U Hrvatskoj se nagađa kako masoni djeluju kroz udruge ili inicijative poput Rotary kluba, Lions kluba i sličnih organizacija, koje propagiraju dobročinstvo i humanitarni rad. Prvu masonsku ložu u Zagrebu osnovao je grof Ivan Drašković 1773. godine. Član te lože bio je i tadašnji zagrebački biskup Josip Galjuf, kao i biskup Maksimilijan Vrhovac. Loža je isprva nosila latinsko ime Prudentia, no ubrzo je preimenovana u njemački naziv Zur Klugheit. Hrvatska velika loža, kao vrhovna loža u Hrvatskoj, utemeljena je 1775. godine u dvorcu Brezovica pokraj Zagreba koji je bio u vlasništvu spomenutog grofa Ivana Draškovića. Prilikom osnivanja Hrvatske velike lože grof Drašković je u dvorcu Brezovica sabrao članove svih četiriju hrvatskih loža.Dvadeset godina kasnije djelovanje masona na našim prostorima je zabranjeno. Masoni su obnovljeni u 19. stoljeću, u obliku loža Hrvatska vila i Ljubav bližnjega, no u komunizmu potpuno je ugašen njihov rad.

Prema pisanju portala Novi-svjetski-poredak.com obnova djelovanja masona u Hrvatskoj ponovo je započela 1990. s demokratskim promjenama. Pišu kako danas u Hrvatskoj djeluju tri lože – Grof Ivan Drašković, Tri svjetla i Hrvatska vila, a Velika loža Hrvatske osnovana je 1997. godine. 

Masonski ili slobodnozidarski pokret nastao je početkom 18. stoljeća, u okolnostima liberalnog prosvjetiteljstva koje su dovele do građanskih revolucija. Pokret se temeljio na tradiciji zidarskih, graditeljskih i klesarskih cehova, što objašnjava odakle potječu glavni masonski simboli – kutnik i šestar. Temeljna organizacijska jedinica je loža. U pojedinim državama više loža čini tzv. Veliku ložu te države. Članovi loža hijerarhijski su podijeljeni u tri stupnja – šegrti, djetići i majstori. Prve lože su nastale u Engleskoj, uoči Ivanja, 24. lipnja 1717. godine. Tamošnje prve lože ubrzo su stvorile Veliku ložu Engleske koja je dugo vremena služila kao oruđe britanske unutarnje i vanjske politike. Većina engleskih kraljeva otad su bili članovi masonskih loža, a od političara spominju se David Lloyd George i Winston Churchill.

U Francuskoj su prvi članovi loža, poput filozofa-prosvjetitelja Voltairea, Jean-Jacquesa Rousseaua i Denisa Diderota, promicali ideale građanske revolucije nasuprot dotadašnjeg feudalnog poretka. Njemačke su lože, pak, više bile okrenute kršćanskom nauku okupljajući filozofe, književnike i glazbenike poput Goethea, Fichtea, Mozarta ili Beethovena.

20. travanj 2024 00:09