Svijet
StoryEditor

Najveća ruska proizvodnja nafte još od raspada Sovjetskog saveza

02. Siječanj 2015.

Ruska proizvodnja nafte u 2014. godini dosegnula je najvišu razinu nakon raspada Sovjetskog Saveza; dnevno je prosječno iznosila 10,58 milijuna barela (BPD), što je 0,7 posto više nego u godini ranije, pokazali su u petak objavljeni podaci ruskog ministarstva energetike.

Proizvodnja kondenzata nafte i plina u prosincu je dosegla 10,67 milijuna BPD-a, također rekordnu razinu nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Najnoviji podaci su pokazali i da su ruski ‘mali proizvođači‘, uglavnom u privatnom vlasništvu, povećali proizvodnju za 11 posto, na nešto iznad milijuna barela dnevno.

Izvoz sirove nafte preko državnog monopola Transnefta, međutim, smanjen je u 2014. za pet posto, na 195,5 milijuna tona, uslijed rasta domaće potražnje i smanjenog rada ruskih rafinerija.

No, ruski izvoz nafte u Kinu dosegao je novu najvišu razinu od 22,6 milijuna tona (452.000 barela dnevno), što je za čak 43 posto više u odnosu na prošlu godinu i zrcali namjeru Rusije da diverzificira kupce svojih energenata.

Ruski proizvođači profitirali su porastom cijena nafte u prvoj polovini 2014. godine iznad 113 dolara po barelu. Međutim, od mjeseca lipnja cijene su se prepolovile. Nagrizena tako oštrim padom cijena nafte, ali i zapadnim sankcijama zbog svoje uloge u ukrajinskoj krizi, ruska proizvodnja nafte usporava rast, nakon povećanja za 1,4 posto u 2013. godini.

Najveća ruska kompanija čije su dionice izlistane na burzi, Rosneft, koja proizvodi više nafte nego članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC-a) Irak ili Iran, smanjila je svoju proizvodnju u 2014. za 0,7 posto.

Inače, prihodima od nafte i plina financira se polovina ruskog proračuna. S oštrim padom cijena nafte na svjetskim tržištima, gospodarstvo te zemlje klizi u recesiju, a prema procjenama ministarstva energetike, njezina bi naftna proizvodnja u ovoj godini mogla pasti na 525 milijuna tona. Međunarodna agencija za energetiku (IEA) očekuje da bi ruska proizvodnja nafte mogla biti niža za jedan posto u ovoj godini.

Proizvodnja prirodnog plina, pak, u 2014. je smanjena četiri posto. Najveći ruski proizvođač Gazprom objavio je da mu je proizvodnja pala za 9 posto uslijed spora s Ukrajinom oko cijene tog energenta.

25. travanj 2024 02:21