Aktualno Svijet

Najveće hrvatsko izvozno tržište palo je službeno u recesiju krajem prošle godine

klubovi

Najnoviji podaci Talijanskog statističkog ureda Istata potvrdili su nagađanja proteklih mjeseci da je ta zemlja ponovo potonula u recesiju, prvi put nakon 2013. Nakon trećeg kvartala prošle godine u kojem je talijanska ekonomija pala za 0,1 posto, posljednji kvartal je donio nastavak trenda i pad od 0,2 posto, što znači da je četvrta ekonomija eurozone i jedan od dva najvažnijih hrvatska trgovinska partnera u recesiji.

Iako je ovakav rezultat očekivan, bio je gori od prognoza i dolio ulje na vatru pesimizma koji u posljednje vrijeme obuzima analitičare i investitore u pogledu uspjeha europskih ekonomija. Prognoze za ovu godinu još uvijek predviđaju kilavih 0,6 posto rasta Italiji, no ovakav razvoj događaja potvrđuje da jedna od najvećih europskih ekonomija može postati ozbiljan problem.

Italija je za dlaku izbjegla katastrofu u prošloj recesiji, ali eventualno izbijanje nove moglo bi potpuno potopiti ovu zemlju i stvoriti dosad neviđene probleme eurozoni koja je i sa zapinjanjem manjih članica titrala na rubu propasti prije deset godina.

Ovo su posebno loše vijesti za Hrvatsku, kojoj je Italija s Njemačkom bila najvažniji trgovinski partner u prošloj godini. U prvih deset mjeseci izvoz u Italiju iznosio je 1,7 milijardi eura, dok je uvezeno 2,8 milijardi.

Komentari