Svijet
StoryEditor

Najveći doprinosi trenutno su na tržištu novca

19. Svibanj 2013.

Na svjetskim su burzama cijene dionica porasle i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P indeks dosegnuli nove rekordne razine, što se ponajviše zahvaljuje labavoj monetarnoj politici središnjih banaka.

Dow Jones indeks porastao je prošloga tjedna 1,6 posto, na 15.354 boda, dok je S&P 500 skočio 2 posto, na 1.666 bodova, a Nasdaq indeks 1,8 posto, na 3.498 bodova.

Novi rekordi burzovnih indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da će najveće središnje banke u svijetu nastaviti voditi labavu monetarnu politiku jer makroekonomski podaci ne najavljuju samoodrživ oporavak gospodarstava.

Američko je gospodarstvo u dobroj, ali ne i sjajnoj formi, dok se rast kineskog gospodarstva usporava. Japansko je, pak, gospodarstvo ponešto poraslo u prvom kvartalu, dok se u eurozoni nastavila najduža recesija od kada je 1999. godine uveden euro.

- Gospodarski su podaci slabiji nego što smo očekivali, no nema razloga za prodaju dionica. Tržište pokreću Fed, solidni poslovni rezultati kompanija i povjerenje potrošača - kaže Michael Binger, portfelj menadžer u fondu Gradient Investments. Ulagači se, naime, nadaju da će poticajna monetarna politika američkog Feda i drugih najvećih središnjih banaka u svijetu ubrzati oporavak.

- Razvijene zemlje svijeta, od SAD-a, preko eurozone, do Japana, agresivno labave monetarnu politiku, ubrizgavajući svježi, jeftin novac na financijska tržišta. Taj novac traži najveće prinose, a trenutačno ih nalazi na tržištu dionica - kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik u tvrtki BB&T Wealth Management. Ulagačima su, naime, obveznice trenutačno neprivlačne zbog rekordno niskih kamatnih stopa, dok se zbog slabosti gospodarstava ne može očekivati znatniji rast potražnje za sirovinama, a stoga ni njihovih cijena.

Polovicom tjedna ulagače je uznemirio John Williams, predsjednik podružnice Feda u San Franciscu, kazavši da bi od ljeta središnja banka mogla početi smanjivati programe otkupa obveznica, a kasnije tijekom godine i sasvim ih ukinuti, s obzirom da se situacija na američkom tržištu rada poboljšava, što je središnja banka postavila kao svoj glavni cilj.

I neki drugi dužnosnici Feda poručili su da bi se mogli ukinuti programi otkupa hipotekarnih obveznica, s obzirom da se poboljšava situacija na tržištu nekretnina. Fedovim programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica za 85 milijardi dolara mjesečno na financijska se tržišta ulijeva svježi, jeftin novac i to je glavni razlog snažnog rasta cijena dionica posljednjih mjeseci.

Od početka godine Dow Jones porastao je, pak, 17,2 posto, dok je S&P 500 osvojio 16,8, a Nasdaq indeks 15,9 posto. S vremenom će središnje banke morati početi zaoštravati monetarnu politiku, no ulagači se nadaju da to neće biti prerano kako se ne bi narušio oporavak gospodarstava. 

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,5 posto, na 6.723 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,4 posto, na 8.398 bodova, najvišu razinu u povijesti, a pariški CAC 1,2 posto, na 4.001 bod. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 3,6 posto, na 15.138 bodova, najvišu razinu od prosinca 2007. godine.

19. travanj 2024 10:53