Svijet
StoryEditor

Najveći skok indeksa ‘straha‘ od kolovoza 2011.

26. Veljača 2013.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad u posljednja tri mjeseca jer je ulagače zabrinuo ishod talijanskih parlamentarnih izbora koji bi mogao usporiti reforme u toj članici eurozone.

Dow Jones potonuo je 216 bodova, ili 1,55 posto, na 13.784 boda, dok je S&P 500 pao 1,83 posto, na 1.487 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 posto, na 3.116 bodova. Za S&P 500 indeks to je najveći dnevni pad od početka studenoga prošle godine, pri čemu je, po prvi puta od početka veljače, zaronio ispod psihološki važne razine od 1.500 bodova.

Na zabrinutost ulagača ukazuje i skok VIX indeksa ‘straha‘ Čikaške burze opcija za 34 posto, što je njegov najveći dnevni skok od kolovoza 2011. godine. To znači da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena dionica.

Defenziva ulagača posljedica je ishoda talijanskih izbora. Prema dosad prebrojanim glasovima, koalicija lijevog centra Pier Luigija Bersanija ima mršavo vodstvo ispred bloka desnog centra bivšeg premijera Silvija Berlusconija u utrci za donji dom parlamenta. No, nijedna stranka ili koalicija neće, čini se, uspjeti sastaviti većinu u Senatu.

To će parlament dovesti u slijepu ulicu i neće dati stabilan rezultat koji je Italiji potreban da bi se borila sa sve dubljom recesijom, nezaposlenošću i velikim javnim dugom. Takav ishod obnovio je strahovanja od produbljivanja dužničke krize u trećem po veličini gospodarstvu eurozone.

„Europa nije sasvim riješila dužničke probleme i ta kriza ponovno proviruje. Ako u Italiji pobijede oni koji ne žele igrati po pravilima, što će učiniti? To ih postavlja pred dilemu jer europska financijska i monetarna podrška Italiji zasniva se na programima štednje koje mora provesti“, kaže Stephen Massocca, direktor u banci Wedbush Morgan.

Najviše su jučer pale cijene dionica banaka zbog strahovanja ulagača da su previše izložene golemom dugu Italije. KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 2,7 posto.

Ulagače na Wall Streetu zabrinjava i politička nesigurnost na domaćem terenu. Ako republikanci i demokrati u Washingtonu do petka ne postignu dogovor o smanjenju proračuna, uslijedit će automatsko rezanje budžetskih rashoda, vrijedno 85 milijardi dolara, što bi moglo naštetiti gospodarstvu.

„Pred nama sjedi golemi gorila, a nitko, čini se, ne radi ništa da bi ga otjerao“, kaže Tim Ghriskey, direktor u tvrtki Solaris Group.

Na pojačano povlačenje ulagača s tržišta ukazuje i velik obujam trgovanja. Na Wall Streetu, nasdaqu i NYSE MKT-u vlasnika su jučer zamijenile oko 7,3 milijarde dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovoj godini iznosi 6,4 milijarde.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 6.355 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,45 posto, na 7.773 boda, a pariški CAC 0,41 posto, na 3.721 boda.

04. svibanj 2024 01:35