Svijet
StoryEditor

Nakon četiri tjedna slabljenja, dolar ojačao

13. Listopad 2013.

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prošloga tjedna ojačao, nakon četiri tjedna slabljenja, jer se ulagači nadaju da će se u Washingtonu uskoro postići dogovor o proračunu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Tečaj eura prema američkoj valuti oslabio je prošloga tjedna 0,1 posto, na 1,3545 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 1,1 posto, na 98,58 jena. I europska je valuta ojačala prema japanskoj, pa je tečaj eura porastao 1 posto, na 133,50 jena.

Dolar je, kao i prethodnih tjedana, pod pritiskom bio sve do četvrtka, kada je naglo ojačao nakon sastanka američkog predsjednika Baracka Obame s predstavnicima republikanaca.

Premda nije postignut konkretan dogovor, već sama najava da će se razgovori nastaviti potaknula je nadu da će demokrati i republikanci pronaći rješenje da se državni službenici vrate na posao nakon 11 dana obustave rada, te da će američke vlasti moći plaćati sve svoje financijske obveze i nakon 17. listopada.

Premda nisu poznati svi detalji pregovora, očekuje se da će Senat, u kojemu demokrati imaju većinu, ove nedjelje glasati o privremenom povećanju razine dozvoljenog ‘minusa‘ države.

 - Tržišta vjeruju da će postizanje kakvog-takvog dogovora ili odgoda situacije u kojoj bi SAD snašli financijski problemi smanjiti napetost na tržištu. Svjedočili smo vrlo snažnom uzletu dionica, pri čemu je dolar ojačao prema jenu, što je signal da na tržištu donekle postoji sklonost rizičnim ulaganjima - kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Dodatni poticaj dolaru pružila je objava zapisnika s posljednjeg redovnog zasjedanja američke središnje banke koji je pokazao da je odluka o zadržavanju dosadašnje vrijednosti poticaja donesena tek tijesnom većinom glasova i da je većina članova odbora poduprla postupno smanjenje kupovina obveznica prema kraju godine.

Iako najnoviji fiskalni problemi Washingtona prigušuju takva očekivanja, zapisnik je pružio podršku dolaru.

20. travanj 2024 15:23