Svijet
StoryEditor

Nakon dvije nesreće upitna budućnost Malaysia Airlinesa

21. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Nesreća malezijskog zrakoplova u istočnoj Ukrajini uslijedila je samo nekoliko mjeseci nakon nestanka leta MH370. Može li kompanija preživjeti ovakav razvoj događaja?

Pogođena ovakvom situacijom, tvrtka već neko vrijeme gubi novac, a tržišna vrijednost je pala za 40 posto u posljednjih devet mjeseci. Istovremeno, državna tvrtka Khazanah Nasional, većinski vlasnik Malaysia Airlainesa, razmišlja o privatizaciji. Tvrtka je posljednjih nekoliko godina uložila više od milijun dolara u malezijskog avioprijevoznika, a ideje o velikom restrukturiranju bile su prisutne i prije posljednje tragedije.                                                                    

Analitičari tvrde da je daljnje investiranje nužno ukoliko se kompaniju želi održati na životu. Mohshin Aziz, analitičar banke Maybank iz Kuala Lumpura, izjavio je kako su poteškoće s kojima se trenutno suočava Malaysia Airlanes ‘nepremostive‘. Dodao je i kako tvrtka neće preživjeti godinu ukoliko ne dođe do značajnog investiranja u nju.  

Čak i ako se osigura financiranje, dugoročna održivost kompanije je upitna.

- Posljednja tragedija kompromitirala je brend iz europske perspektive. Moramo se zapitati može li kompanija to preživjeti – rekao je Leo Fattorini, partner tvrtke.

09. svibanj 2024 14:28