Svijet
StoryEditor

Nakon Grčke, najveći problem Bruxellesa je Španjolska

13. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Sve veći deficit u Španjolskoj uznemirio je ne samo Rajoyovu vladu u Madridu, nego i EU, Europsku središnju banku i financijska tržišta. Bruxelles od Madrida traži objašnjenja.

Tek što se eurozona barem na neko vrijeme riješila alarmantnih vijesti o Grčkoj, već se pojavio novi pacijent. Sve lošije financijsko stanje Španjolske uznemirilo je Europsku komisiju i Europsku središnju banku.

-Ne bi trebalo pokušati mijenjati pravila, upozorio je predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi imajući u vidu sve veći španjolski proračunski deficit. Europska komisija poslala je svoje izaslanstvo u Madrid koje će provjeriti španjolske podatke.

Španjolska financijska situacija tema je i Vijeća ministara financija skupine zemalja eurozone, posebice odluka vlade u Madridu da sama olabavi odredbe o proračunskom deficitu. Bez dogovora sa svojim europskim partnerima španjolski je premijer Mariano Rajoy za 2012. godinu postavio cilj od 5,8 posto, što je gotovo za jedan i pol posto više od 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno s Europskom unijom. Nakon otpisa i reprogramiranja dugova Grčkoj, sada Španjolska, četvrto najveće gospodarstvo eurozone, postaje problem broj jedan.

18. travanj 2024 15:26