24. travanj 2012.

Nakon kolapsa Vlade Nizozemska uspješno prodala obveznice

Budno praćene aukcije državnih obveznica, od Španjolske, Italije do Nizozemske, danas su prošle uspješno i time nakratko umirile pojačane zabrinutosti tržišta nakon kolapsa nizozemske vlade zbog neuspjelog dogovora o proračunskim rezovima i prvog kruga francuskih predsjedničkih izbora, prenose strane agencije.

Nizozemska je tako uspješno prodala obveznice vrijedne milijardu eura s rokom dospijeća 2014. godine, uz prosječan prinos od 0,523 posto. Prodala je i 995 milijuna eura vrijedne obveznice, s dospijećem 2037. godine, uz prosječan prinos od 2,782 posto. Italija je, pak, prodala 2,5 milijarde eura vrijedne 2-godišnje obveznice, uz prinos od 3,35 posto, što je za puni postotni bod više u usporedbi sa sličnom aukcijom održanom krajem prošlog mjeseca. Prodala je i obveznice s duljim rokovima otplate, 2017. i 2019. godine, vezane uz stopu inflacije, u ukupnom iznosu 943 milijuna eura.

A Španjolska se zadužila za daljnjih 1,9 milijardi eura, s rokom vraćanja za tri i šest mjeseci, gotovo u skladu s najvišim planiranim iznosom zaduženja za aukciju trezorskih zapisa, no uz osjetno višu cijenu.

Unatoč rastu troškova zaduživanja Španjolske i Italije, današnje aukcije pomogle su smanjiti pritiske na tržištu obveznica. Tako se prinos na 2-godišnje nizozemske obveznice smanjio za 15 baznih bodova, na 0,36 posto, dok su prinosi na referentne 10-godišnje obveznice smanjeni za 9 baznih bodova, na 2,31 posto. Prinosi na španjolske 10-godišnje obveznice smanjeni su za 8 baznih bodova i iznosili su 5,87 posto, a pali su prinosi i na 10-godišnje talijanske obveznice, i to za 4 bazna boda, na 5,66 posto. U međuvremenu su, pak, uvećani prinosi na referentne 10-godišnje njemačke obveznice, nakon što su se u ponedjeljak spustili na rekordno nisku razinu.