Svijet
StoryEditor

Nakon terorističkih napada pariški turizam na gubitku 750 milijuna eura

23. Kolovoz 2016.

Teroristički napadi, štrajkovi i poplave odvratili su u prvoj polovini godine strane turiste od glavnog grada Francuske i koštali turističku industriju pariške regije gubitka prihoda od oko 750 milijuna eura, izvijestili su u utorak turistički dužnosnici.

"Vrijeme je da se shvati da turistički sektor prolazi kroz industrijsku katastrofu. Više nije vrijeme za komunikacijske kampanje, već za donošenje plana oporavka", kazao je voditelj turističke zajednice pariške regije Frederic Valletoux u priopćenju.

Valletoux ističe da su potrebne velike investicije kako bi se zaštitila radna mjesta u tom sektoru te pozvao ministra vanjskih poslova Jean-Marc Ayraulta da održi sastanak s lokalnim turističkim dužnosnicima. Oko 500.000 ljudi u pariškoj regiji obavlja poslove vezane uz  turizam, što ga čini najvećom industrijom u toj regiji.

Francuska nastoji oživjeti gospodarstvo, koje uvelike ovisi o turizmu, zaslužnom za više od 7 posto nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) a više od 13 posto u pariškoj regiji, koja uključuje Pariz, najposjećeniji svjetski grad.

Francuska turistička industrija pogođena je prošlogodišnjim terorističkim napadom u Parizu u kojem je poginulo 130 ljudi. Dodatni udarac zadobila je u srpnju ove godine kada se naoružani napadač kamionom zaletio u gomilu koja je slavila Dan Bastille 14. srpnja u Nici.

Dva tjedna kasnije, ubijena su dvojica  svećenika u malom gradu u Normandiji. Štrajkovi protiv kontroverzne reforme zakona o radu i poplave u lipnju također su odvratili turiste od dolazaka.

Broj noćenja u hotelima u pariškoj regiji pao je za 8,5 posto u prvoj polovini godine, broj stranih turista za 11,5 posto, a francuskih turista za 4,8 posto. Broj japanskih posjetitelja smanjen je u prvih šest mjeseci za 46,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2015., Rusa je bilo 35 posto manje, Kineza 19,6 posto, a Amerikanaca  5,7 posto, navodi se u priopćenju turističke zajednice pariške regije.

Francuska je najposjećenija zemlja svijeta, koju je prošle godine posjetilo gotovo 85 milijuna stranaca, uključujući i 16 milijuna sam grad Pariz.

24. travanj 2024 10:54