Svijet
StoryEditor

Napokon netko želi zaštititi interese malih ulagača

17. Rujan 2012.

Banke i investicijske tvrtke imaju rok do drugog tromjesečja iduće godine da ukinu novčane nagrade kojima bi mogle potaknuti zaposlenike na neetičnu prodaju financijskih proizvoda, odredio je europski regulator.

U proteklih 10 godina mali su ulagači učestalo bili žrtve neetičnog ponašanja pri prodaji financijskih proizvoda, u rasponu od mirovina do hipotekarnih kredita, naglasio je u ponedjeljak predsjedatelj Europske agencije za vrijednosne papire i tržišta (ESMA) Steven Maijoor.

"Utvrđeno je da su ključni faktor za promociju, preporučivanje i prodaju neprimjerenih proizvoda bili financijski poticaji prodavačima koji stoga nisu vodili računa o interesu klijenata", pojasnio je Maijoor.

Dosljedno poštivanje ESMA-inih smjernica o novčanim nagradama pomoći će ojačati zaštitu ulagača i ostvariti jednaku razinu zaštite malih ulagača u Europi bez obzira na to koje financijske proizvode kupuju, dodao je.

Nacrt ESMA-inih smjernica bit će otvoren za javne konzultacije do prosinca a predstavlja dopunu temeljnih zahtjeva iz europskog zakona o vrijednosnim papirima (MiFID). Smjernice stupaju na snagu u drugom tromjesečju 2013. od kada će investicijske tvrtke, banke i ostali prodavatelji financijskih proizvoda biti dužni izbjegavati sukob interesa i uspostaviti odgovarajuće kontrolne mehanizme.

ESMA-ine smjernice pokrivaju sve vrste financijskih nagrada prodavačima, uključujući i temeljnu plaću i nagrade. Strateški ciljevi tvrtki ne bi se smjeli fokusirati samo na financijske i komercijalne aspekte poslovanja već bi trebali uzimati u obzir i moguće štete za klijente, ističe se u nacrtu smjernica.

U segmentu plaća poduzeća ne bi smjela izdašnije nagrađivati prodaju onih vrsta financijskih proizvoda koji im donose veću zaradu niti bi smjeli značajnije smanjivati temeljnu plaću zaposlenika koji nisu ostvarili ciljanu razinu prodaje, upozoravaju u ESMA-i.

Preporučuju i praksu razgovora s određenim uzorkom klijenata u duljim vremenskim razmacima kako bi u poduzeću utvrdili je li prodavač postupao pošteno, pravedno i profesionalno. Novim je planom europski regulator zadro u ovlasti regulatora pojedinih država koji su dosada tradicionalno vodili računa o zaštiti ulagača.

02. svibanj 2024 17:58