Svijet
StoryEditor

Ne nazire se kraj pregovorima Grčke i eurozone

30. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Grčka vlada i predstavnici Europske komisije, Europske centralne banke te MMF-a vikend su proveli u pregovorima, ali čini se kako se situacija nije pretjerano promijenila u odnosu na protekli tjedan.

Nakon pozitivnog sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, oči javnosti bile su uprte u Grčku koja je trebala iznijeti detaljan plan reformi kako bi dobila odobrenje za korištenje posljednjeg vala financijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura. Međutim, čini se kako nema kraja pregovorima.

- Prijedlozi su bili nesistematični i nejasni, a grčki kolege nisu uspjeli u potpunosti objasniti što točno podrazumijevaju. Nadamo se da će sljedeći tjedan predstaviti nešto kompetentnije. – izjavilo je za Wall Street Journal anonimni službenik eurozone upućen u vikend pregovore.

Može li Grčka toliko čekati? Kraj je mjeseca, kada će vlada morati uplatiti mirovine i plaće za službenike u javnom sektoru. Novac je potreban i za dokapitalizaciju banaka. Naime, Grci su samo prošli mjesec iz banaka podigli preko sedam milijardi eura u strahu od bankrota i mogućnosti da Grčka napusti eurozonu. Prema nekim tvrdnjama, Grčka ima dovoljno novca za svega tjedan dana. Reuters, pak, tvrdi da Grčka može izdržati do 20. travnja. Neovisno o datumu, poanta je ista – Grčka će ostati bez novca.

25. travanj 2024 02:23