Svijet
StoryEditor

‘Ne vjeruješ u Boga? Nisi sam‘

14. Rujan 2012.

Poljski lijevi liberalni pokret Palikots tijekom jeseni u cijeloj će Poljskoj provoditi protukatoličku reklamnu kampanju, javljaju poljski mediji, a prenosi Hina.

Na plakatima što ih priprema RP pisat će između ostaloga: ‘Ne ubijam, ne kradem, ne vjerujem‘ ili ‘Ne vjeruješ u Boga? Nisi sam‘. Kampanju organizira zaklada ‘Sloboda od religije‘ bliska RP-u.U Poljskoj vlada predrasuda da je osoba koja ne vjeruje manje ćudoredna od vjernika, rekla je čelnica zaklade Dorota Wojcik. Ona smatra da Poljska, unatoč ustavnim odredbama, nije sekularna država te je navela podatak da u poljskim dječjim vrtićima sva djeca od treće godine imaju obvezni vjeronauk.

Borba protiv vjeronauka u školama jedna je od glavnih točaka političkog programa RP-a, koji umjesto toga želi uvesti spolni odgoj. Pokret Palikots osnovao je u listopadu 2010. bivši član desnoliberalne vladajuće Građanske platforme (PO) Janusz Palikot. Program RP-a predviđa jasnu odijeljenost crkve i države, liberalizaciju odredbi o pobačaju, besplatnu seksualnu zaštitu i umjetnu oplodnju te zabranu financiranja vjerskih zajednica iz državnog proračuna.

19. travanj 2024 04:07