Svijet
StoryEditor

Neki ulagači povlače dobit s tržišta uoči Fedove odluke

13. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Na azijskim burzama cijene dionica jutros ne osciliraju značajnije jer su ulagači oprezni dok čekaju hoće li američka središnja banka olabaviti monetarnu politiku.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu oko 0,5 posto, a blago su porasle i cijene dionica u Hong Kongu. Burzovni indeksi u Južnoj Koreji, Singapuru, Šangaju i Australiji oslabili su, pak, između 0,2 i 0,4 posto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer.

Danas završava dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, a nakon priopćenja o odlukama, predsjednik Feda Ben Bernanke održat će konferenciju za novinare. Većina ulagača vjeruje da će Fed najaviti treći krug kvantitativnog popuštanja monetarne politike kako bi potaknuo rast gospodarskih aktivnosti, no neki smatraju da je bolje povući dobit s tržišta prije odluke.- Neki ulagači povlače dobit s tržišta uoči Fedove odluke jer su na svojim pozicijama već zaradili i jer postoji mogućnost da središnja američka banka ipak neće pokrenuti treći krug kvantitativnog popuštanja, premda mnogi to očekuju - kaže Juliana Roadley, analitičarka u tvrtki Commonwealth Securities.

Jučerašnja presuda njemačkog ustavnog suda prema kojoj Berlin može ratificirati odluku o uspostavi 700 milijardi eura vrijednog Europskog stabilizacijskog mehanizma, stalnog fonda za pomoć članicama eurozone, nije znatnije utjecala na tržište dionica jer je bila očekivana. No, kako to predstavlja korak naprijed u suzbijanju dužničke krize u eurozoni, jučer je nakon te presude tečaj eura na valutnim tržištima dosegnuo 1,2937 dolara, najvišu razinu u četiri mjeseca. Jutros se kreće oko 1,2920 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,2870 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 100,20 na 100,40 jena. Tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo je, pak, s jučerašnjih 77,85 na 77,65 jena, najnižu razinu u sedam mjeseci.Nakon što je jučer oslabila za 15-ak centi, jutros se terminska cijena nafte na burzi u New Yorku stabilno kreće oko 97 dolara po barelu.

16. travanj 2024 22:23