Svijet
StoryEditor

Neobičajeno dobar svibanj na Wall Streetu

13. Svibanj 2013.

Svibanj je obično loš za Wall Street jer u tom mjesecu ulagači počinju povlačiti zaradu s tržištu uoči uobičajeno mrtve ljetne sezone, no nakon što su prošloga tjedna S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, ove godine to možda neće biti slučaj.

S&P 500 indeks ojačao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 1.633 boda, dok se Dow Jones, po prvi puta u povijesti, probio iznad psihološki važne granice od 15.000 bodova. Porastavši 1 posto, dosegnuo je 15.118 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 1,7 posto, na 3.436 bodova, najvišu razinu u 12 i pol godina.

- Umjesto uobičajene prodaje dionica i povlačenja zarade s tržišta, ovaj bi nas svibanj mogao iznenaditi daljnjim rastom cijena - kaže Ryan Detrick, analitičar u tvrtki Schaeffer‘s Investment Research.

Zahvaljujući ponajviše labavoj monetarnoj politici središnjih banaka u svijetu, od početka godine S&P 500 indeks porastao je 14,6 posto.

Nakon tako snažnog rasta, mnogi su očekivali korekciju cijena dionica u svibnju, kada se ulagači obično počinju povlačiti s tržišta uoči mirne ljetne sezone. No, ovaj svibanj zasad je iznenađujuće snažan. U prva dva tjedna svibnja S&P 500 i Dow Jones porasli su više od 2 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

- Pitanje je mogu li ‘bikovi‘ održati S&P indeks iznad granice od 1.600 bodova još tjedan dana. Ako uspiju, slijedeća je ključna razina od 1.660 bodova. No, kako je tržište već sada vrlo visoko, to će biti teško postići - kaže Ari Wald, tehnički analitičar u tvrtki PrinceRidge Group.

U posljednje vrijeme tržište podržavaju solidni kvartalni poslovni rezultati kompanija. Dosad je izvješća objavilo oko 90 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, pri čemu ih je 66,7 posto nadmašilo očekivanja po pitanju dobiti, što je iznad prosjeka od 63 posto od 1994. godine. No, samo je 46,4 posto kompanija premašilo procjene u vezi prihoda, što je ispod prosjeka od 62 posto.

Premda su očekivanja bila niska, solidni rezultati kompanija potiču ulagače. No, kako se sezona objave kvartalnih financijskih izvješća bliži kraju, tako slabi podrška tržištu.

Stoga će se ulagači više usmjeriti prema makroekonomskim podacima, a ovoga će ih tjedna biti sijaset. Ipak, najviše pažnje privući će izvješće o prometu u trgovini na malo u SAD-u u travnju, koje će biti objavljeno u ponedjeljak.

- To će izvješće pružiti pogled u realnu situaciju, s obzirom da su podaci o maloprodaji prije mjesec dana bili slabi zbog povećanja poreza i smanjenja proračunskih rashoda početkom godine. Tržište podržavaju dobri fundamenti i solidni rezultati kompanija, no potrošnja čini čak 70 posto američkog gospodarstva, pa će ovaj podatak doista biti važan za tržište - kaže Karyn Cavanaugh, analitičarka u fondu ING U.S. Investment Management.

24. travanj 2024 03:24