Svijet
StoryEditor

Niska nezaposlenost, veće plaće i slab euro vjetar u leđa njemačkom gospodarstvu

05. Lipanj 2015.

Njemačko gospodarstvo ubacilo je u veću brzinu zahvaljujući niskoj stopi nezaposlenosti, većim plaćama i slabom euru, ocijenila je u petak njemačka središnja banka u najnovijim, optimističnijim prognozama.

Nakon što je lani ostvarilo rast od 1,6 posto, najveće bi gospodarstvo eurozone u ovoj godini trebalo porasti za 1,7 posto. U 2016. godine može očekivati rast od 1,8 postom, koji bi trebao blago usporiti u 2017. godini, na 1,5 posto. Njemačko gospodarstvo gotovo je bilo stagniralo sredinom prošle godine, no ponovno je ojačalo krajem godine, zabilježivši rast od 0,7 posto u zaključnom tromjesečju i rast od 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine.

- Njemačko gospodarstvo oporavilo se nakon zatišja sredinom 2014. godine puno brže nego što se očekivalo i vratilo se na put rasta koji podupire i unutarnja i vanjska potražnja, navode u Bundesbanci.

Na strani domaće potražnje, gospodarstvu u prilog idu "prednosti vezane uz povoljnu situaciju na tržištu rada i značajan rast osobnog dohotka". To je poduprlo osobnu potrošnju i graditeljske aktivnosti, tumače u središnjoj banci najvećeg europskog gospodarstva.

Inozemno poslovanje trenutno opterećuju prigušujući učinci iz globalnog gospodarstva ali njihov utjecaj neutralizira deprecijacija eura i poboljšan gospodarski oporavak u eurozoni, ističu u njemačkoj središnjoj banci.

Dobre prognoze za Njemačku očituju se po njima i u pozitivnoj poslovnoj klimi. Odvojeno je Njemačko udruženje trgovine i industrije (DIHK) objavilo da je na samom početku ljeta devet od 10 tvrtki u najmanju ruku zadovoljno svojom aktualnom situacijom. I druga istraživanja vodećih institucija, poput onih ekonomskog instituta Ifo i Centra za europska ekonomska istraživanja donose slične ocjene.

Aktualni podaci iz gospodarstva bolji su pak nego što se očekivalo. Tako su podaci ministarstva gospodarstva u petak pokazali rast industrijskih narudžbi od 1,4 posto u travnju na mjesečnoj razini, što je više nego što se očekivalo. Narudžbe industriji inače su ključni pokazatelj potražnje za njemačkom robom.

Unatoč manjim teškoćama na planu domaćih narudžbi, "opći trend i dalje je uzlazan. Dodatni impulsi mogu se očekivati od oporavka gospodarstva u eurozoni", navodi se u izvješću ministarstva.

Ekonomisti su oprezno optimistični.

- Za sada podaci samo signaliziraju stabilizaciju industrijske proizvodnje. Pristigle narudžbe moraju rasti i u idućim mjesecima da bi industrija pa stoga i BDP ponovno rasli snažnije u drugom kvartalu, upozorava ekonomist Commerzbanka Ralph Solveen.

UniCreditov ekonomist Andreas Rees kazao je pak da su bolji od očekivanih podaci o industrijskim narudžbama "prvi znak da se poboljšanje poslovnog ozračja u eurozoni pretočilo u veću potražnju i stiglo u Njemačku".

Ekonomist u BayernLB-u Stefan Kipar također je optimističan. - S obzirom na nastavljene slabosti eura i nagovještaj oporavka u SAD-u, vidimo potencijal za još snažniji rast u idućim mjesecima. Domaća potražnja ostaje otporna a izgledi su i dalje optimistični, kazao je on.

19. travanj 2024 07:39