Svijet
StoryEditor

Ništa od druge nuklearke na Dunavu

28. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Bugarska je odustala od gradnje druge nuklearne elektrane na Dunavu jačine 2.000 megavata u suradnji s ruskom tvrtkom Atomstroyexport, izjavio je u srijedu visoki bugarski dužnosnik.

Nakon sastanka vlade, zamjenik bugarskog ministra financija Vladislav Goranov kazao je da nuklearna elektrana neće biti izgrađena u dunavskom gradu Belene, već da će umjesto nje biti izgrađena elektrana na prirodni plin. Nije o tome detaljnije govorio. Goranov je kazao da će jedan od dva planirana nuklearna rektora jačine 1.000 megavata, koji je proizveo Atomstroyexport, a izvorno je bio namijenjen za ugradnju u Beleni, biti ugrađen u jedinu bugarsku nuklearnu elektranu Kozloduj, čime će se pojačati njezin kapacitet na 3.000 megavata.

U četvrtak bugarski ministar gospodarstva i energetike Delyan Dobrev planira otputovati u Moskvu i razgovarati s ruskim dužnosnicima o toj odluci. Vlada desnog centra premijera Bojka Borisova u više je navrata obećavala da će smanjiti gotovo potpunu energetsku ovisnost Bugarske o ruskoj opskrbi. Prošlog prosinca Bugarska je zadala udarac planovima Moskve da poveća energetsku isporuku u Europi, odbacivši milijardu eura vrijedan ugovor o izgradnji naftovoda koji bi trebao prevoziti rusku naftu do Grčke, navevši kao razlog financije.

24. travanj 2024 16:55