Svijet
StoryEditor

Njemačke kompanije i vodeći direktori moraju učiniti više za spas eura

20. Srpanj 2012.

Vodeće njemačke kompanije i direktori moraju više učiniti za spas eura, poručila je europska povjerenica za pravosuđe Viviane Reding u intervjuu za jedan tjednik.

- Očekivala bih da se njemačke velike kompanije i njihovi vodeći direktori više založe za europsku stvar. Uostalom, imali su velike koristi od jedinstvenog tržišta i jedinstvene valute, kazala je Reding za tjednik Manager Magazin.

Reding, inače luksemburžanka, izrazila je razočaranje raširenim kritikama u Njemačkoj protiv predložene bankarske unije eurozone i zajedničkih euroobveznica.

Luksemburg je već stavio na raspolaganje više novca po glavi stanovnika od Njemačke u borbi protiv dužničke krize, rekla je. "Mi mislimo da je to u redu jer razumijemo potrebu za solidarnošću unutar unije", dodala je. "Njemačka, najveće i najjače europsko gospodarstvo i ustvari europski blagajnik, ne treba zaboraviti da je također uvelike profitirala od velikog povjerenja koje su joj pružili susjedi", rekla je Reding, ukazujući na podršku europskih zemalja ujedinjenju Njemačke.

Trenutna dužnička kriza ne može se riješiti bez uzajamnog povjerenja, smatra Reding. "Nećemo krenuti dalje ako mislimo u kategorijama poticaja i sankcija", ustvrdila je Reding, referirajući se na odbijanje Berlina da se uvedu zajedničke euroobveznice.

20. travanj 2024 10:48