Svijet
StoryEditor

Njemački trgovci "oprali" Francuze, eurozonu, ali i ECB i Kinu

05. Siječanj 2016.

Udruženje trgovaca u Njemačkoj BGA kritiziralo je u utorak zemlje eurozone, uključujući Francusku, zbog izostanka reformi u gospodarstvu, upozorivši da to otvara vrata populistima i dovodi do "unutarnje erozije Europe".

- Priljev izbjeglica i prijetnja terorizma ogromni su izazovi, no najveća je opasnost po mom mišljenju ipak nespremnost i nesposobnost Europe da riješi uzroke dužničke krize u eurozoni, istaknuo je u priopćenju čelnik BGA Anton Boerner.

Izdvojio je Francusku, ističući da je Pariz godinama zanemarivao nužne strukturne reforme, što je po njemu rezultiralo pretjerano zaduženim gospodarstvom koje muku muči s povećanjem aktivnosti.

- Puzajuća deindustrijalizacija i s njom povezana visoka nezaposlenost (u Francuskoj) idu na ruku populistima na ljevici i na desnici, ustvrdio je čelnik njemačkog udruženja trgovaca.

U BGA očekuju da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti 1,25 posto, što je znatno manje no što očekuju u vladi, prognoziravši rast od 1,8 posto.

BGA predstavlja sektore veleprodaje, vanjske trgovine i usluga a u najnovijem su istupu ponovo kritizirali i blagu monetarnu politiku Europske središnje banke, optuživši je za "narušavanje temelja naše valute i povjerenja u euro". Boerner je Kinu nazvao "faktorom rizika" za stabilnost globalnog gospodarstva, dodavši da bi nagli pad njezinih gospodarskih aktivnosti mogao gurnuti Njemačku u recesiju.

19. travanj 2024 12:43