03. listopad 2012.

Nokia prodaje zgradu sjedišta u Helsinkiju?

lider.media
lider.media

Posrnuli finski proizvođač mobilnih telefona Nokia mogao bi prodati zgradu u predgrađu Helsinkija gdje se nalazi njegovo sjedište, kazao je u srijedu viši dužnosnik kompanije.

- Istraživali smo različite opcije za našu imovinu, uključujući mogućnost prodaje našeg sjedišta. No, ne planiramo preseliti glavni ured - kazao je financijski direktor Timo Ihamuotila za finski dnevnik Helsingin Sanomat. Prodaja nekretnina i naknadno uzimanje u najam dijela prodanog prostora provjerena je strategija pribavljanja novca za kompanije.

Helsinški dnevni list Ilta-Sanomat objavio je, ne navodeći izvore, da se vrijednost zgrade u kojoj je sjedište kompanije procjenjuje na 200 do 300 milijuna eura. Nokia je svojedobno bila vodeći proizvođač mobilnih telefona u svijetu a sada gubi tržišni udio budući da se potrošači sve više preusmjeravaju na ‘pametne telefone‘ u koje su ugrađeni operativni sustavi poput Appleovog iOS-a ili Googleovog Androida.Nokia je pak vezala svoju budućnost za Microsoftov operativni sustav ‘Windows Phone, ali tek treba proizvesti ‘pametni telefon‘ koji će privući potrošače.Finski div temeljito restrukturira poslovanje, a u drugom je tromjesečju zabilježio neto gubitak od 1,4 milijarde eura ali je istodobno raspolagao gotovinom u iznosu većem od četiri milijarde eura.