Svijet
StoryEditor

Norveški naftni div Statoil obustavlja proizvodnju

05. Srpanj 2012.

Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 102 dolara za barel zbog bojazni od naglog smanjenja norveške proizvodnje nakon što je naftni div Statoil odlučio obustaviti proizvodnju kako bi iznudio prekid štrajka naftnih radnika.

Cijena barela sirove nafte porasla je na tržištu u Londonu 1,92 dolara, na 101,69 dolara, nakon što je nakratko dosegnula i 102,25 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 49 centi višoj cijeni od 88,15 dolara. Nakratko je poskočila i na 88,77 dolara.

Vodeći norveški proizvođač nafte Statoil objavio je da će 9. srpnja početi gasiti proizvodnju, koja će u konačnici biti smanjena za 1,2 milijuna barela dnevno ekvivalenta nafte, budući da će oko 6.500 radnika izgubiti pristup radnim mjestima.

"Norveška je na glasu kao pouzdan proizvođač pa će u slučaju obustave proizvodnje vlada intervenirati. To znači da će štrajk vjerojatno završiti ranije no što se očekivalo pa je skok cijena tek prva reakcija", procjenjuje Carsten Fritsch iz Commerzbanka, predviđajući stabilizaciju cijena nakon vladine intervencije.

Olivier Jakob iz Petromatrixa podsjeća da je nakon najave skromnije obustave proizvodnje 2004. vlada intervenirala već idući dan. Zbog aktualnog radnog spora naftne industrije i radnika oko mirovina norveška je proizvodnja smanjena oko 13 posto. Vlada ima pravo intervenirati kako bi iznudila dogovor u strateški važnoj naftnoj industriji.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na internetskoj stranici objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 97,40 dolara, što znači da je bila 87 centi viša nego dan ranije.

23. travanj 2024 18:20