Svijet
StoryEditor

Nova islandska vlada prekida pregovore i odustaje od ulaska u EU

14. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Nova islandska vlada prekida pregovore s EU-om i odustaje od ulaska u Uniju, izjavio je u Bruxelledu islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson, piše euobserver.com.

Ministar koji je u Bruxelles došao samo kako bi Europskoj komisiji priopćio tu odluku dodao je kako su obje stranke koje čine novu islandsku vladu zagovarale odustajanje od pregovora s EU - a građani su ih na izborima podržali.

Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele izjavio je da mu nije lako prihvatiti ovakvu odluku Islanda. Doživio je to kao osobni udarac, ali će poštovati odluku građana. Dodao je kako osobno vjeruje da bi se pregovori s Islandom trebali nastaviti.

Island je pregovore počeo 2010. Reykjavik je napredovao u pregovorima s Bruxellesom tako što je izbjegavao osjetljiva pitanja, posebno najvažnije - ribarstvo, koje je najveća zapreka za članstvo. Otkad se referendumom 1944. odcijepio od Danske, Island se razvio u naprednu državu. Glavne gospodraske grane su ribarstvo, tehnologija, turizam i financije.

Zbog urušavanja hipertrofiranog bankovnog sektora 2008. Island je zapao u duboku recesiju i morao je zatražiti zajam MMF-a. U 2011. obnovio je rast, koji je u 2012. iznosio 1,6 posto. Nezaposlenost je 4,7 posto. Izvukao se iz recesije i nezaposlenosti, no s trajnim ožiljcima za 322.000 stanovnika. Svako deseto kućanstvo kasni s otplatom zajma za nekretnine, a mnoga su prezadužena.

25. travanj 2024 00:51