Svijet
StoryEditor

Nove aerodromske naknade digle turoperatore na noge

04. Srpanj 2012.
Piše:
lider.media

Od 1. srpnja u Španjolskoj su na snagu stupili novi, povećani, iznosi aerodromskih naknada, a turoperatori i turističke agencije na te promjene, koje su uvedene bez konzultacija s korisnicima i odgovarajućeg vremena implementacije, ne gledaju blagonaklono.

Neki zračni prijevoznici najavili su da neće teretiti svoje kupce dodatnim troškovima, no turoperatori to ne mogu učiniti jer im to onemogućava europska legislativa. Naime, prema važećim zakonima, cijene se mogu povećati nakon sklapanja ugovora, ali samo do 20 dana prije polaska na odmor. Dakle, za sve prodane aranžmane s polaskom na ili nakon 1. srpnja, touroperatori će morati apsorbirati dodatni trošak poreza.Predsjednik GEBTA-e (Savez europskih agenata za poslovna putovanja) Mathias Warns rekao je kako, iako imaju odrđeni stupanj suosjećanja za potrebe zračnih luka da prilagode naknade za pokrivanje troškova, ne vidi zašto to mora biti učinjeno na trošak industrije, koja te troškove mora nadoknaditi od putnika.

- Primjena dodatnih taksi retroaktivno na već izdane karte noćna je mora za industriju i daje pogrešan signal putnicima- rekao je Warns.Predsjednik ECTAA-e (Europsko udruženje nacionalnih udruga putničkih agencija i turoperatora) Boris Žgomba, koji je na čelu Hrvatske udruge putničkih agencija, izjavio je kako je to težak udarac za turističku industriju, posebice za turoperatore, koji dodatne troškove ne mogu potraživati od svojih kupaca.- Neshvatljivo je kako takve naknade mogu biti usvojene bez imalo brige za industriju i putnike, koji su korisnici zračnih luka- kaže Žgomba. ECTAA i GEBTA se nadaju da će se nastali problem razmotriti vrlo pažljivo od strane izvršnih tijela zaduženih za europsko zakonodavstvo o aerodromskim naknadama i još uvijek se nadaju da će provedba tih dodatnih troškova biti odgođena nakon ljetne sezone.

19. travanj 2024 05:41