Svijet
StoryEditor

NSA i FBI direktno spojeni na Google, Facebook i YouTube?

07. Lipanj 2013.
Piše:
liderhrt

Američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i FBI izravno su spojeni na glavne servere devet vodećih internetskih tvrtki, što istražiteljima omogućuje pregledavanje elektroničke pošte, fotografija i ostalih dokumenata kojima mogu pratiti pojedince i njihove kontakte, objavio je The Washington Post.

Visoko povjerljivi protuteroristički program PRISM dosad nije bio javno poznat. Neimenovani izvor iz američke vlade potvrdio je Reutersu postojanje programa.List piše da u njemu sudjeluju globalni igrači iz Silicijske doline: Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, PalTalk, AOL, Skype, YouTube i Apple. Ta je vijest objavljena istoga dana kada i navodi britanskog lista The Guardian da američka vlada prikuplja snimke telefonskih razgovora milijuna Amerikanaca u sklopu borbe protiv terorizma.

Visoki dužnosnik američke administracije izjavio je da se informacije prikupljene vladinim programom nadzora, koji koristi servere internetskih kompanija, odnose isključivo na ne-Amerikance koji žive izvan SAD-a. Zakon koji omogućava prikupljanje podataka putem toga programa ne dopušta da cilj bude američki državljanin ili osoba koja se nalazi u SAD-u, rekao je neimenovani dužnosnik.

U priopćenjima objavljenima kasno sinoć, Google, Apple, Yahoo i Facebook opovrgnuli su da je vlada imala izravan pristup njihovim glavnim serverima.

Podatke o korisnicima otkrivamo vladi u skladu sa zakonom i sve takve zahtjeve razmatramo vrlo pozorno, izvjestio je Google. Kad Facebooku stigne zahtjev za podacima ili informacijama o nekom pojedincu, mi pozorno razmatramo jesu li oni u skladu sa zakonom i pružamo informacije samo u onom opsegu koji nalaže zakon, priopćio je direktor za sigurnost tvrtke Joe Sullivan.

Prema pisanju The Washington Posta, program je pokrenut 2007. u mandatu bivšeg predsjednika, republikanca Georgea Busha i značajno se proširio u administraciji aktualnog predsjednika Baracka Obame. List navodi da posjeduje kopije dijapozitiva o operaciji Silicijska dolina, namijenjene višim analitičarima u Agenciji za nacionalnu sigurnost. U njima se novo oruđe opisuje kao naplodniji izvor informacija za predsjednikov dnevni briefing u kojem su se prošle godine podaci iz PRISM-a citirali 1.477 puta.

The Washington Post tvrdi da je kopije PowerPoint prezentacije o PRISM-u i druge materijale dobio od obavještajca koji je želio otkriti ono što smatra grubim narušavanjem privatnosti.

24. travanj 2024 02:20