Svijet
StoryEditor

Obama agresivniji i energičniji u drugoj debati

17. Listopad 2012.

U saveznoj državi New York održano je drugo od triju televizijskih sučeljavanja u američkoj predsjedničkoj izbornoj kampanji tijekom kojega je aktualni predsjednik i kandidat Demokratske stranke Barack Obama, u odnosu na prvu debatu, pokazao više agresivnosti i energičnosti prozvavši republikanskog kandidata Mita Romneya za nakanu daljnjeg socijalnog raslojavanja američkog društva.

Obama je bio puno oštriji i energičniji nego na na prvom sučeljavanju početkom listopada, kada je njegov mlaki nastup izazvao žestoke kritike među pristašama demokrata i dao poticaj republikanskoj kampanji.

Tijekom drugog 90-minutnog sučeljavanja, orijentiranog na pitanja nezaposlenosti, porezne politike i cijene energenata, Obama je optužio Romneya za namjerno iskrivljavanje rezultata njegova četverogodišnjeg predsjedničkog mandata. Prozvao ga je i da svojim gospodarskim planom nastoji pogodovati samo bogatima, na račun srednje klase.

Romney je pak prozvao Obamu da se nije jasno odredio prema napadu islamista u Libiji prošloga mjeseca, u kojemu je ubijeno četvero Amerikanaca, kao i da je odgovoran za stagnaciju američkog gospodarstva. Poručio je da on zna kako pokrenuti posrnulo gospodarstvo i otvaranje novih radnih mjesta. Druga debata bila je organizirana na sveučilištu Hofsra u Hempsteadu u saveznoj državi New York. Uz voditeljicu debate, 80-ak još neodlučnih lokalnih birača bilo je u mogućnosti da kandidatima postavlja pitanja.

19. travanj 2024 23:49