Svijet
StoryEditor

Obama izabrao kandidata za predsjednika Svjetske banke

23. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Sjedinjene Američke Države odabrale su stručnjaka za javno zdravstvo Jima Yong Kima, porijeklom iz Južne Koreje, za kandidata za predsjedničku poziciju u Svjetskoj banci.

Američki predsjednik Barack Obama nominirao je danas u Bijeloj kući za američkog kandidata za čelnu poziciju u Svjetskoj banci predsjednika koledža Dartmouth u New Hampshireu i bivšeg direktora Odjela za HIV/ AIDS pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Obama je kandidaturu Jima Yong Kima objavio u prisutnosti ministra financija Timothyja Geithnera i ministrice vanjskih poslova Hillary Clinton.

- Vrijeme je da na čelo najveće razvojne agencije u svijetu bude imenovan stručnjak za razvoj- naglasio je američki predsjednik. U međuvremenu je glasnogovornica poznatog američkog ekonomista Jeffreya Sachsa kazala da on povlači svoju kandidaturu u znak potpore Kimu.- Profesor Sachs podržava Kima 100 posto i od srca - rekla je njegova glasnogovornica Erin Trowbridge. SAD imenuje predsjednike Svjetske banke još od osnivanja te institucije nakon Drugog svjetskog rata dok vodeće mjesto u Međunarodnom monetarnom fondu tradicionalno pripada Europljanima.- Mislim da Svjetska banka ne može dobiti boljeg vođu - zaključio je Obama predstavljanje službene kandidature Jima Yong Kima.

24. travanj 2024 08:23