Svijet
StoryEditor

Obama protiv samovolje internet providera, te njihovog upravljanja mrežnim prometom

11. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Danas je američki predsjednik Barack Obama objavio svoju podršku principu neutralnosti, odnosno slobodi interneta (Net neutrality) te apelirao na Federalnu komisiju za komunikaciju (FCC) da se internet regulira kao telekomunikacijske kompanije.

U izjavi za medije, Obama je princip neutralnosti interneta – načelo prema kojem bi se svi pružatelji internetskih usluga prema svim podacima trebali odnositi ravnopravno, bez obzira na izvor sadržaja, vrstu sadržaja ili odredište; drugim riječima, načelo koje se protivi bilo kojoj vrsti upravljanja internet prometom – nazvao ‘zdravim razumom‘ te dodao kako SAD ne mogu dopustiti da pružatelji internetskih usluga kontroliraju, odnosno ‘biraju pobjednike i gubitnike na online tržištu‘.

Osim toga, zatražio je da se ista pravila primijene i na mobilnu vezu (wireless usluge).

Izjava je reakcija na najavu FCC-a da se radi na novim pravilnicima koji bi pružateljima internetskih usluga mogli omogućiti različit tretman internetskog sadržaja.

Obama je naveo četiri točke svog zahtjeva:

Blokiranje nije dozvoljeno - ukoliko je korisnik zatražio pristup određenom sadržaju ili stranici, a taj sadržaj je legalan, pružatelji internetskih usluga ne bi smjeli blokirati pristup. Na taj će način svi imati jednak pristup sadržaju, a ne samo oni koji su u nekoj vrsti odnosa sa pružateljima internetskih usluga.

Zabranjeno ‘gušenje‘ veze – pružatelji internetskih usluga ne smiju prema vlastitom nahođenju određivati koji će se sadržaj koristiti kojom brzinom.

Veća transparentnost - kao i pozivanje na odgovornost onih koji se ne pridržavaju principa slobode, odnosno otvorenosti interneta.

Zabrana plaćanja privilegija – niti jedan sadržaj ne bi trebao biti sporiji samo zato što ne plaća neku vrstu naknade. Zahtijeva se eksplicitna zabrana plaćanja privilegiranog statusa.

Pružatelji internetskih usluga, pak, tvrde da je privilegiranje određenog sadržaja nužno upravo kako bi se izbjeglo ‘gušenje‘ veze te zahtijevaju pravo da odlučuju o vlastitim poslovnim modelima.

18. travanj 2024 07:46