Svijet
StoryEditor

Obama protiv Sirije razmatra i vojnu opciju

24. Kolovoz 2013.
Piše:
liderhrt

Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost sastat će se ovog vikenda u Bijeloj kući kako bi razmotrili sve opcije protiv sirijske vlade, uključujući i vojnu akciju, izjavio je neimenovani američki dužnosnik.

Ministar obrane Chuck Hagel rekao je novinarima koji na nosaču zrakoplova s njim putuju u Maleziju kako će mornarica proširiti svoju prisutnost u Sredozemlju zbog građanskog rata u Siriji. Istaknuo je da se Obama raspitivao o svim opcijama, ali da Ministarstvo obrane još nije dobilo nikakve naloge.

Washington je pod sve većim pritiskom da odgovori na nedavni napad kemijskim oružjem u Siriji. Obavještajne agencije SAD-a i njegovih saveznika procijenile su da su snage sirijske vlade uporabile kemijsko oružje u napadu na istočno predgrađe Damaska te da je taj čin odobren u vladi predsjednika Bašara al-Asada.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je da će provesti temeljitu, brzu i neovisnu istragu o najnovijem kemijskom napadu u Siriji u kojemu je poginulo više od 1000 civila. Sirijske vlasti poriču da su odgovorne za taj napad. Zbog toga će danas u Damask stići visoka dužnosnica za razoružanje Angela Kane kako bi ishodila pristup mjestu napada za UN-ove inspektore.

16. travanj 2024 08:50