Svijet
StoryEditor

Obostrane sankcije Rusije i Europske unije utječu na stagnaciju ekonomije

01. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Proizvođači u Europi proživljavaju najsporiji rast u posljednjih 14 mjeseci, te su prisiljeni na najveće snižavanje cijena svojih proizvoda u posljednje vrijeme.

Planirane intervencije Europske središnje banke morat će se nositi s niskim rastom i inflacijom, porastom nezaposlenosti i rastućim geopolitičkim tenzijama. Analitičari su projicirali rast europske ekonomije od 0.9 posto ove godine, a 1.6, odnosno 1.9 za sljedeće dvije. No, nezaposlenost u kolovozu ove godine iznosila je rekordnih 11.5 posto, a obostrane sankcije Rusije i Europske unije jedan su od glavnih razloga stagnacije ekonomije.

Takvo stanje stvari predstavit će velik izazov predsjedniku ESB-a Mariu Draghiju i njegovoj borbi protiv prijeteće deflacije. Njemačke tvornice biti će vidljivo pogođene ovom krizom, a osim najsnažnije europske ekonomije slično stanje dijagnosticirano je i u Francuskoj, Grčkoj i Austriji.

- Nalazimo se u negativnom razdoblju za europske proizvođače, a u Njemačkoj je usporavanje rasta prodaje najviše izraženo - izjavio je Marco Valli, glavni ekonomist UniCredit SPA.

Narudžbe nove robe pale su prvi put od lipnja 2013.godine, a proizvođači odgovaraju na to smanjenjem cijena svojih proizvoda. - Europski proizvođači izgubili su početni zamah s početka godine, a sada se nalazimo u periodu stagnacije. No, kako idemo prema kraju godine pad će biti sve evidentniji- zaključio je Chris Williamson, glavni ekonomist londonskog Markita.

07. svibanj 2024 10:24