Svijet
StoryEditor

Occupy Central nastavlja s demonstracijama dok kineske vlasti pribjegavaju medijskoj cenzuri

30. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Tisuće prodemokratskih prosvjednika nastavilo je blokirati ulice Hong Konga.

Vlasti Hong Konga objavile su kako su interventne snage povučene s ulica nakon noći obilježene sukobima. Policija je, naime, u noći sa nedjelje na ponedjeljak bacala suzavac među pripadnike Occupy Central pokreta, ali su se demonstracije proširile, što je policiju ostavilo malobrojnom.

Iscrpljeni studenti spavali su na ulicama, međusobno dijelili hanu i pjevali. Isto tako, čistili su nered koji je nastao za vrijeme prosvjeda.

Tijekom noći im se približilo tisuće prosvjednika ponukanih snimkama okršaja policije i studenata.

- To je grupa studenata koji izražavaju svoje mišljenje na miroljubiv način. Smatram da ih treba podržati. – izjavio je jedan od podržavatelja.

Čini se da se cilj demonstracija, zakočiti jedno od najvećih financijskih četvrti dok se ne udovolje zahtjevi za demokratskim izborima, ispunjava – brojne su tvrtke poručile svojim zaposlenicima da ne moraju dolaziti na posao, zatvorene su škole i trgovine u nekoliko četvrti. Brojnim bankama je onemogućeno funkcioniranje. Više od dvjesto autobusnih linija je otkazano ili preusmjereno, a stanice podzemne željeznice su zatvorene.

U pola sata od otvaranja burze, hongkongški Hang Seng indeks pao je za više od 1,6 posto.

Occupy Central traži novi proces političkih reformi:

- Zahtijevamo da vlada Leung Chun-yinga preda središnjoj vladi novo izvješće o političkim reformama koji će u potpunosti odražavati demokratske težnje naroda Hong Konga. –

Kineske vlasti tvrde da su odlučne u borbi protiv ilegalnih akcija. Službena agencija Xinhua izvijestila je kako se Peking protivi svakoj ilegalnoj aktivnosti koja šteti pravnoj državi i ugrožava socijalni mir.

Istovremeno, Instagram je blokiran u Kini. Rasprave, fotografije i videozapisi nestaju s interneta. Hešteg #OccupyCentral blokiran je na Weibou, kineskoj verziji Twittera. Kineskim medijima sugerira se da brišu sve informacije vezane uz ‘prosvjede honkongških studenata koji nasilno napadaju vladu‘.

26. travanj 2024 15:46