Svijet
StoryEditor

Od sada ekooznake i za namještaj, računala i obuću

26. Kolovoz 2016.

U svojim naporima jačanja koncepta cirkularne ekonomije, Europska komisija prošlog je tjedna proširila kriterije za ekooznake (Ecolabel) na namještaj, računala i obuću. EU Ecolabel funkcionira na dobrovoljnoj osnovi i dio je akcijskog plana za Održivu potrošnju, proizvodnju i industrijsku politiku. Svrha je ekooznake potaknuti proizvodnju dobara i usluga koji su dobri za okoliš, što znači da svaka usluga ili proizvod s tom oznakom ispunjava visoke ekološke i kvalitativne standarde.

Strogi kriteriji

Striktni kriteriji za skupine proizvoda od početka se temelje na najvažnijim načelima cirkularne ekonomije – proizvodi moraju imati malen učinak na okoliš i pridonositi održivom razvoju tijekom svoga životnog vijeka, moraju biti energetski efikasni, izdržljivi i popravljivi. Ti su standardi, dakle, prošireni i na tri navedene skupine proizvoda, koji će odsad morati zadovoljiti rigorozne uvjete u području ekologije, sigurnosti i društvenih aspekata da bi dobili ekooznaku. Računala koja žele ekooznaku morat će biti energetski efikasna i nadogradiva, ali i voditi računa o demontiranju, recikliranju i povratu resursa iz tih uređaja. Što se namještaja tiče, osim obveze proizvodnje izdržljivih i lako popravljivih proizvoda, novi kriteriji zahtijevaju od proizvođača sveobuhvatniju procjenu životnog vijeka s posebnim naglaskom na opasne spojeve i ostatke koji mogu onečistiti kuću.

Obuća pod povećalom

Užasni uvjeti rada u proizvodnji odjeće i obuće dobro su poznata činjenica, posebna pozornost morat će se obratiti upravo na to pri proizvodnji obuće (primjenjivi su međunarodno priznati radni standardi proizašli iz deklaracije Međunarodne organizacije rada, UN-ove inicijative Global Compact, UN-ovih načela o poslovanju i ljudskim pravima te OECD-ovih smjernica za multinacionalna poduzeća). – Europska ekooznaka promovira tranziciju Europe prema cirkularnoj ekonomiji, podupiranjem održive proizvodnje i potrošnje. Zahvaljujući transparentnim ekološkim kriterijima, potrošači mogu donositi odluke bez kompromitiranja kvalitete proizvoda. Isto tako, ekooznaka nagrađuje proizvođače koji dizajniraju proizvode tako da budu izdržljivi i popravljivi, promičući tako inovaciju i štednju resursa – komentirao je povjerenik za okoliš Karmenu Vella.

08. svibanj 2024 16:57