Aktualno Svijet

Oda jugobrodogradnji, Titova Jadranka ide u prodaju

Jadranka
Foto: Gov.me
Lider
Autor Lider

Velezdanje kojoj se divila cijela Jugoslavija, jahta Jadranka koju je na raspolaganju imao jugoslavenski predsjednik Josip Broz Tito, ponovno je oglašena za prodaju. Ponos brodogradilišta Punat na Krku, koji ju je 1977. izgradio i brodogradilišta Kraljevica, koji se pobrinuo za najluksuzniji interijer koji se tada mogao zamisliti, parkiran je na suhom vezu u Luci Bar. 34-metarska ljepotica procijenjena je na 80 tisuća eura i čeka nekoga tko će je u stare dane vratiti moru.

Mahagonij, tikovina, slonovača, nije se štedilo. U Jadranku su ugrađeni samo najskuplji materijali. Bila je i svojevrsno ogledalo hrvatske umjetnosti s obzirom na to da je tridesetak gostiju, koliko je moglo boraviti na jahti, imalo prilike uživati u djelima Ede Murića, Zlatka Latkovića, Aleksandra Lukovića – Lukijana, Dragana Maleševića i Nikole Raisera.

– U Kraljevici je napravljena samo jedna ovakva jahta. Druge takve u svijetu nema, pisali su o Jadranki u časopisu Vojske Crne Gore, objavio je Novi list.

Pomalo oronula stara dama Jadranka podsjetnik je na vrhunce hrvatske brodogradnje u vremenima kada se uglavnom govori o njezinu krahu.

Komentari