Svijet
StoryEditor

Odvjetnike bi uskoro mogli zamijeniti roboti koji čitaju spise

29. Siječanj 2017.

Svi vi koji razmišljate o tome da "završite pravo", razmislite još jednom. Prema ispitivanju glasila Corporate Counsel, više od 40 posto od ukupnog broja ispitanih odvjetnika koji rade u različitim američkim korporacijama potvrdilo je da su ih zamijenili robotima.

Spise, koji se odnose na dokazne materijale u istragama, tužbe, žalbe i suđenja, umjesto fakultetski obrazovanih pravnika, analiziraju roboti.

Odvjetnike, polako, ali sigurno, uklanja Tehnološka asistencija u reviziji (TAR), kompjutorski sustav koji ima sposobnost čitanja, analiziranja i predviđanja ishoda pojedinih pravnih postupaka.

>>>Oko sedam tisuća zanimanja uskoro će preuzeti roboti

Predviđajuće kodiranje, tako su tvorci ovog alata umjetne inteligencije nazvali mogućnost kompjutora, da uz pomoć uzorka ljudskih reakcija, može predvidjeti koliko su relevantni papiri (dokazni materijali etc.) za pojedini predmet.

Umjesto da jako puno odvjetnika čita jako puno dokumenata, tako se sada koristi sustav koji analizira ljudske reakcije na pojedine dokumente, iščitava njihove sadržaje i analizira koliko je relevantan neki dokaz ili dokument.

Ti rezultati potom bivaju dostavljeni nekolicini odvjetnika, koji potom odlučuju o daljnjim koracima.

Osim što je ovo istraživanje otkrilo koliko umjetna inteligencija utječe na svijet u kojem živimo, pokrenula je i živu raspravu o tome tko vam je draži, robot ili odvjetnik?

24. travanj 2024 06:35