Svijet
StoryEditor

‘Oni koji se igraju s komadanjem eurozone igraju se s vatrom‘

20. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Grčki ministar financija Yanis Varoufakis je u intervjuu izjavio kako će, ukoliko Grčka napusti eurozonu, druge zemlje slijediti njezin primjer.

- Oni koji se igraju s komadanjem eurozone igraju se s vatrom. Neki tvrde da je ostatak Europe ‘ograđen‘ od Grčke te da MMF na raspolaganju ima alate kojima može ‘amputirati‘ Grčku, ‘sanirati ranu‘ te omogućiti Europskoj uniji normalno daljnje funkcioniranje. Sumnjam da je to moguće. Jednom kada članice shvate kako monetarna unija nije konačno rješenje, započet će špekulacije o tome koja je zemlja sljedeća. – izjavio je Varoufakis u nedjeljnom intervjuu za španjolski TV kanal La Sexta.

Njegovi su komentari objavljeni prije nego je Mario Draghi, predsjednik Europske centralne banke, izjavio kako je eurozona trenutno u boljoj poziciji nego ikad prije da se bori s krizom u Grčkoj. Dodao je, međutim, da će se Europska unija, ukoliko se odnosi pogoršaju, naći u dosad nezabilježenoj situaciji.

Grčka vlada trenutno pregovara oko produljenja paketa financijske pomoći u iznosu od 7,2 milijarde eura, koji bi zemlji mogao donijeti kratkoročno olakšanje. Čelnici eurozone Grčkoj su prošlog četvrtka dali rok od šest radnih dana za dovršenje plana ekonomske reforme. Ministri financija eurozone sastat će se 24. travnja kako bi se dogovorili hoće li spasiti Grčku od potonuća dodatnim financiranjem.

25. travanj 2024 13:38