Svijet
StoryEditor

Oporavak Europe ipak ne ide po planu

13. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Oporavak eurozone ipak ne ide tako glatko.

Europsko gospodarstvo je u prva tri mjeseca ove godine zabilježilo rast od 0,4 posto, što je i dalje niže od očekivanja, koja su se fokusirala na brojku od 0,5 posto. Ipak, i dalje raste brže od Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, i to po prvi put nakon 2011. godine.

Današnja očitavanja BDP-a prate niz ekonomskih indikatora koji ukazuju kako Europu ipak čeka bolja budućnost.

Francuska je, pak, iznenadila. Naime, BDP je u prvom tromjesečju narastao za 0,7 posto. Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačka su u istom razdoblju imale lošije rezultate – BDP je narastao za svega 0,3 posto.

- Mlaki rezultati postaju trend Njemačke, koja je obično lider u Eurozoni kad je riječ o uspješnosti podatka. Francuska je, međutim, iznenadila. Podaci pokazuju kako je zabilježila dvostruko veći rast od Njemačke i UK-a u prvom tromjesečju 2015. godine – izjavio je Connor Campbell, analitičar Spreadexa.

U odnosu na prošlu godinu, BDP eurozone je narastao za jedan posto, što je lošiji rezultat od predviđanja koja su sugerirala rast od 1,1 posto. Kada je riječ o industrijskoj proizvodnji, brojke za ožujak su razočaravajuće. Proizvodnja je pala za 0,3 posto. Usporedbe radi, u veljači je proizvodnja doživjela rast od 1,1 posto.

24. travanj 2024 20:06