23. siječanj 2013.

Oporavak eurozone odgođen je za godinu dana

Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje u ažuriranim siječanjskim prognozama za svjetsko gospodarstvo da će globalni rast postupno ojačati tijekom 2013. godine, u prosjeku na 3,5 posto, i time blago ubrzati u usporedbi s lani ostvarenim rastom od 3,2 posto.

Daljnje jačanje globalnog gospodarstva MMF prognozira u 2014. godini, kada bi rast trebao dosegnuti 4,1 posto. Takva prognoza temelji se ipak na pretpostavci da se oporavak u međuvremenu vrati u eurozonu, napominju u MMF-u.

Njihove ažurirane prognoze obuhvaćaju samo najveća gospodarstva i regije, za razliku od redovnih polugodišnjih prognoza u kojima MMF objavljuje procjene za svaku zemlju pojedinačno.

U najnovijim procjenama MMF procjenjuje da će uzlet globalnog gospodarstva bit će ipak nešto sporiji nego što su predvidjeli u redovnim jesenskim prognozama u listopadu, kada je za 2013. procijenjen rast od 3,6 posto, a za 2014. od 4,2 posto, navodi se u priopćenju.

Tumačeći najnovije prognoze, MMF konstatira da su mjere koje su poduzele vlade u SAD-u i eurozoni smanjile rizike akutne krize, ali je oporavak eurozone odgođen za godinu dana.

U 2013. za eurozonu sada predviđaju pad gospodarstva od 0,2 posto, umjesto rasta za 0,2 posto koji je bio očekivan u listopadskim projekcijama, povrh pada od 0,4 posto ostvarenog u 2012. Povratak rastu odgađa se tako za 2014. kada bi gospodarstvo 17-članog bloka trebalo porasti za jedan posto, objavio je MMF u ažuriranim projekcijama.

-Snižene prognoze odražavaju odgođeno prelijevanje smanjenih razlika u prinosima na državne obveznice i poboljšane likvidnosti banaka na uvjete zaduživanja privatnog sektora, a zrcale i dalje veliku neizvjesnost glede konačnog razrješenja krize u eurozoni, unatoč napretku ostvarenom u posljednje vrijeme-

Za SAD, najveće svjetsko gospodarstvo MMF sada predviđa rast u ovoj godini u prosjeku za dva posto, čime je više-manje potvrđena listopadska projekcija. U 2014. američko gospodarstvo trebalo bi dodatno ubrzati, po stopi od tri posto.

Iz MMF-a poručuju da bi rast mogao biti snažniji nego što sada procjenjuju ako se rizici krize ne realiziraju a nastave se poboljšavati financijski uvjeti.

Od značajnih hrvatskih trgovinskih partnera, njemačko bi gospodarstvo u 2013. trebalo usporiti na 0,6 posto, s 0,9 posto u prošloj godini. Nakon toga bi rast najvećeg europskog gospodarstva u 2014. trebao ubrzati na 1,4 posto.

Italija, također značajan hrvatski trgovinski partner, za povratak oporavku morat će pričekati do 2014. U ovoj godini MMF joj predviđa daljnji pad BDP-a, od jedan posto, nakon 2,1-postotnog pada u 2012. Tek 2014. može očekivati slabašan rast od 0,5 posto, stoji u ažuriranim prognozama.

Od najvećih europskih gospodarstava daljnji pad ove godine očekuje i Španjolsku, i to u visini 1,5 posto, povrh pada za 1,4 posto u 2012. Povratak rastu može očekivati tek u 2014., po stopi od 0,8 posto.

Nasuprot njima, tržišta u nastajanju i gospodarstva u razvoju, uključujući Kinu, Brazil i Rusiju, na putu su da ostvare rast od 5,5 posto u ovoj godini. Njihov bi rast u 2014. trebao blago ubrzati i iznositi 5,9 posto.