Svijet
StoryEditor

Orban razmišlja o osnivanju državne banke

15. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Mađarski premijer razmišlja o osnivanju državne banke u sklopu borbe protiv recesije i već pregovara s njemačkim vlasnicima o kupovini udjela u Takarekbanku.

Mađarska je bankovnom sektoru uvela najviši porez u Europi, a kreirala je i program kojim nastoji pomoći građanima s deviznim kreditima da ih otplate po tečajevima povoljnijim od onih tržišnih. Zbog takvih mjera inozemne banke još intenzivnije povlače novac iz mađarskih podružnica. U središnjoj banki navode da su od lipnja 2010. već povukle 12 milijardi eura. Na mađarskom su tržištu prisutni, između ostalih, austrijski Raiffeisen, belgijski KBC i talijanska Intesa. Umjesto da ublaži taj pritisak na bankovni sektor, tim premijera Viktora Orbana odlučio je osnovati državnu banku koja će konkurirati ostalim zajmodavcima, najavio je već prošlog mjeseca izvršni direktor državne razvojne banke MFB Laszlo Baranjaj.

- U nekim situacijama moramo privremeno zamijeniti komercijalne banke - kazao je Baranjaj, objavivši da MFB, koji je prošle godine dobio dodatnih 120 milijardi forinti (508 milijuna dolara) kapitala, pregovara s njemačkim vlasnicima o kupovini 38,5 posto udjela u Takarekbanku. Očekuje se da će pregovori uskoro biti završeni.Takarekbank je udruga štednionica u vlasništvu njemačkog DZ Banka.- Državno preuzimanje uloge u Takarekbanku sastavni je dio šireg plana - kazao je premijer Orban prošlog mjeseca u razgovoru za radio Kossuth. Dodao je da financijskom sustavu nedostaju štedionice koje su na Zapadu dugo bilježile velike uspjehe.

Kupovina udjela u Takarekbanku omogućila bi novi aranžman sa štedionicama i uspostavu ‘vrlo snažne i stabilne tvrtke za financijske usluge‘, bliske građanima, pojasnio je Orban. Mađarsko ministarstvo za razvoj i glasnogovornik DZ Banka nisu željeli komentirati planiranu transakciju. Ako MFB kupi udio u Takarekbanku, dobit će mrežu od 1.600 ureda štedionica većinom u ruralnom područjima gdje gotovo da i nema drugih zajmodavaca. Štedionice kontroliraju nešto više od pet posto tržišta kredita ali njihova razgranata mreža čini otprilike 40 posto bankovnih poslovnica u Mađarskoj. MFB bi se mogao priključiti toj grupi i izravno konkurirati komercijalnim banakama.

- Zamislite pekaru u kojoj se peku razne vrste kruha i peciva. Vlasnik svako jutro mora zamoliti pekara u susjedstvu da prodaje taj kruh i ta peciva. Ovaj odgovara – naravno, kako da ne, pod uvjetom da prvo prodam vlastite proizvode - pojasnio je planiranu tranakciju upućeni izvor.Mala poduzeća nadaju se da bi im vlada mogla pomoći, primjerice jamstvima za neke kredite, čime bi se smanjile kamate. To bi pak pomoglo sačuvati održiva poduzeća i radna mjesta u uvjetima dvoznamenkastih stopa nezaposlenosti. Očekuje se da će mađarsko gospodarstvo u ovoj godini zabilježiti pad aktivnosti za gotovo 0,5 posto.

19. travanj 2024 03:46