Svijet
StoryEditor

Osim prema euru, tečaj dolara ojačao je i prema jenu

18. Kolovoz 2013.

Iako je eurozona i službeno izašla iz recesije, na međunarodnim valutnim tržištima tečaj eura protekloga tjedna blago je oslabio prema američkoj valuti, koju podupiru rastuća očekivanja da će Fed već u rujnu početi postupno ukidati stimulativne mjere monetarne politike.

Usprkos službenim podacima o izlasku eurozone iz dosad najduže recesije, tečaj eura blago je oslabio protekloga tjedna prema dolaru, za 0,05 posto, na 1,3332 dolara.

Prema najnovijim podacima Eurostata, u drugom tromjesečju gospodarstvo eurozone poraslo je 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca. Međutim, objava tog podatka ipak nije pružila značajniju potporu euru.

-Jačanje eura koče opća potražnja za dolarima i rast prinosa na američke državne obveznice. Stoga jedinstvena europska valuta nije značajnije reagirala na bolje podatke o BDP-u eurozone- tumači Neil Jones iz Mizuho Corporate Banka.

Budući da se oporavak eurozone i dalje čini krhkim i da pojedine rubne zemlje i dalje imaju teškoća, očekuje se da će Europska središnja banka dulje vrijeme zadržati ključne kamatne stope na rekordno niskoj razini. Istodobno rastu očekivanja da će američka središnja banka već u rujnu smanjiti svoj 85 milijardi dolara mjesečno vrijedan program kupovine obveznica.

-Podaci u SAD-u i dalje će se poboljšavati i to će poduprijeti Fedove planove o smanjenju poticaja i pomaknuti razlike u visini ključnih kamatnih stopa u korist dolara- ističe Niels Christiansen iz Nordee.

Osim prema euru, tečaj dolara ojačao je protekloga tjedna i prema japanskom jenu, i to 1,37 posto, na 97,57 jena za dolar.

Istodobno, japanska valuta oslabila je i prema euru, i to 1,27 posto, na 129,9 jena za euro.

Japansku valutu pritišće najava premijera Shinzo Abea da razmatra snižavanje stope poreza na dobit kako bi potaknuo oporavak gospodarstva.

Abe pokušava ojačati japanski gospodarski rast, te izvući to treće najveće svjetsko gospodarstvo iz 15-godišnje deflacije uz pomoć ekspanzivne fiskalne i monetarne politike, koju se popularno naziva Abeonomika.

List Nikkei početkom tjedna citirao je vladine izvore koji kažu da je premijer zatražio studiju o snižavanju stope poreza na dobit kao načina smanjivanja tereta japanskim kompanijama i privlačenja inozemnih investicija.

Upravo zbog ekspanzivne monetarne i fiskalne politike tečaj jena od početka godine potonuo je 12 posto prema američkoj valuti.

20. travanj 2024 09:04