Svijet
StoryEditor

Ostane li Blatter predsjednik, Engleska će bojkotirati Svjetsko nogometno prvenstvo 2018.

29. Svibanj 2015.
Piše:
lider.media

Danas će se u Zürichu birati novi predsjednik FIFA-e, ali po mišljenju mnogih, Blatter će samo produljiti svoj mandat na čelnoj poziciji. Takva predviđanja ne mijenja čak niti nevjerojatni skandal razotkriven u proteklih nekoliko dana, koji je rezultirao uhićenjima sedmorice visokih dužnosnika FIFA-e zbog korupcije.

Blatter je pozvan da odustane od kandidature, ali je izjavio kako nije odgovoran za koruptivne radnje svojih suradnika, što znači da je i dalje u pohodu na peti mandat. Takav postupak izazvao je reakcije diljem svijeta.

Među onima koje su najviše odjeknule u javnosti jest reakcija čelnika Engleskog nogometnog saveza (FA), Grega Dykea, koji je jutros najavio kako će, ukoliko Blatter bude ponovno izabran, Engleska bojkotirati Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. Njegovoj izjavi prethodila je ona Michela Platinija koji je u četvrtak izjavio kako bi UEFA mogla povući zemlje članice iz nogometnog spektakla 2018. ako se Blatterov mandat nastavi.

- Bojkot Engleske ne bi imao smisla ukoliko sve ostale zemlje pristanu prisustvovati. Međutim,ako UEFA povuče svoje članice, bojkot bi mogao poslati poruku. Ukoliko Blatter bude ponovno izabran, taj potez je nešto o čemu treba raspravljati. Dokazi koje je Amerika prezentirala su poražavajući i mislim da Blatter to ne može preživjeti. Možda preživi ovaj vikend, ali dugoročno ne. Nivo korupcije je za vrijeme njegovog mandata postao neprihvatljiv. Situacija je zastrašujuća. – izjavio je Dyke za Sky Sports News.

Platini je u četvrtak izjavio kako je FIFA prevršila svaku mjeru:

- Ukoliko Blatter osvoji još jedan mandat, UEFA će se sastati u Berlinu kako bismo raspravili budućnost naših odnosa s FIFA-om.

Danas će glasovati predstavnici 209 članica FIFA-e. Jedini Blatterov protukandidat je jordanski princ Ali bin al Hussein.

26. travanj 2024 19:24