Svijet
StoryEditor

Otpad bi EU mogao donijeti pola milijuna radnih mjesta

21. Svibanj 2013.

Kada bi zemlje Europske unije primjenjivale postojeće europske propise o upravljanju otpadom, mogle bi otvoriti oko 400 tisuća radnih mjesta i štediti dragocjene resurse koji su na izmaku, upozorio je jedan europski dužnosnik.

EU bi prema tematskoj strategiji iz 2005. trebao postati društvo koje nastoji izbjeći stvaranje otpada i koristi ga kao resurs, podsjeća europski informativni portal EurActiv.

Revidirana okvirna direktiva o otpadu definirala je i obvezujuću ‘hijerarhiju otpada‘, prema kojoj najviši prioritet ima sprečavanje nastanka otpada dok je njegovo odlaganje tek posljednje rješenje.

Kako bi se uskladile s tom direktivom, zemlje članice moraju sastaviti konkretne planove za upravljanje otpadom.

Do kraja ove godine moraju usvojiti i posebne programe za sprečavanje nastanka otpada kako bi se prekinula veza između gospodarskog rasta i nepovoljnog utjecaja na okoliš koji je povezan s generiranjem otpada.

U govoru na Europskom poslovnom summitu predstojnik kabineta povjerenika EU-a za okoliš Janeza Potočnika Kurt Vandenberghe kazao je da je zadaća Komisije da jasno predoči vezu između upravljanja otpadom i makroekonomije. Zatražio je također postupno ukidanje subvencija povezanih sa zaštitom okoliša.

Time se Vandenberghe pridružio nizu dužnosnika Europske komisije koji tvrde da će provedba postojećih propisa o upravljanju otpadom pomoći Europi da izađe iz recesije smanjenom potrošnjom energije i resursa.

-Nema koristi od pritužbi poduzeća da su u krizi zbog prekomjerne regulative za zaštitu okoliša. Nismo u krizi zato što je regulativa prestroga već zato što je preblaga. Problem ne leži u propisima za zaštitu okoliša već u financijskim tržištima- upozorava on.

-Nama u Europi ne treba nova regulativa za zaštitu okoliša već primjena postojećih propisa o otpadu- tvrdi on, ukazujući na potencijal za kreiranje 400 tisuća novih radnih mjesta.

Zaštita okoliša nije nužno u sukobu s industrijalizacijom, upozorava on. -Naš cilj nije ukidanje industrije već njezina obnova, ali bazirana na manjoj količini materijala. Postoje studije koje pokazuju da je to moguće i profitabilno- tvrdi Vandenberghe.

Europska unija smatra efikasnu upotrebu resursa ključnim pokretačem gospodarskog rasta i 29. svibnja objavit će preporuke zemljama članicama o mogućnostima za smanjenje otpada a time i pratećih poreznih opterećenja.

19. travanj 2024 07:43