Svijet
StoryEditor

‘Otriježnjeni‘ Britanci već požalili zbog Brexita

26. Lipanj 2016.

Nekoliko dana nakon povijesnog referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije postaje jasnije da čak i oni koji su žustro zagovarali povratak suverenitetu i neovisnosti nemaju volje formalno pokrenuti postupak razdruživanja kroz članak 50. Lisabonskog ugovora.

Premijer David Cameron, pred ostavkom zbog referenduma kojeg je sam (i)zazvao, kaže da odluku o aktivaciji članka namjerava ostaviti svom nasljedniku, što je zgodan potez jer kandidata spremnih da krenu na put bez povratka nema. Naime, sad kad su se otrijeznili od "nacionalnog špirita" i nakon što je Nigel Farage hladnokrvno priznao da je kampanja za Brexit dobrim dijelom temeljena na pretjerivanju i pogreškama (iliti lažima), Britanci propitkuju svoju odluku, pa čak i psuju demokraciju "neupućenih".

Drugim riječima, oni su iz sata u sat sve svjesniji veličine i posljedica referenduma bilo da je riječ o graničnim kontrolama kod Calaisa, pozivu za novi referendum o neovisnosti Škotske, ujedinjenju Irske, izdavanju novih putovnica, britanskim emigrantima, europskim građanima s boravištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, pristupu europskom tržištu...

Boris Johnson, bivši londonski gradonačelnik i jedan od izglednijih nasljednika Camerona, već je u prvom obraćanju javnosti nakon referenduma rekao da "nema potrebe za žurbom", da članak o razdruživanju ne treba aktivirati odmah, što je u snažnom kontrastu prema strasti za Brexitom koju je pokazivao u tjednima prije. Možda je Johnson, poput drugih predstavnika tabora za izlazak, procijenio da nema realnih šansi za pobjedu ili podcijenio mogućnost da ga ona pretvori u političkog gubitnika.

"Nemojte da vas vrata udare na izlasku"

S druge strane, ministri i drugi visoki predstavnici Europske unije ne pokazuju volje za okolišanjem ili odugovlačenjem. Šest članica koje su utemeljile EU (Francuska, Njemačka, Belgija, Nizozemska, Luxembourg i Italija) traže da se s razdruživanjem krene odmah i bez zadrške. Europa očekuje da će Cameron formalnu obavijest predati već u utorak na skupu Europskog vijeća.

- Okidač može biti ili pismo predsjedniku Europskog vijeća ili službena izjava na sastanku Europskog vijeća zabilježena u službenom zapisniku skupa - rekao je glasnogovornik europskih lidera za Reuters.

Zasad jedini saveznik Camerona i Johnsona u usporavanju postupka je njemačka kancelarka Merkel koja je u nedjelju pozvala na smirivanje strasti. - Potpuno iskreno, istina je da to ne bi trebalo trajati vjekovima, ali ja se sad ne bih borila za kraće vremenske okvire, rekla je.

Pozivi na ignoriranje "volje naroda", rekordna peticija  

Možda najzabavnije, nakon kampanje za izlazak temeljene na manje nego više točnim tvrdnjama o "nedemokratskoj nadnacionalnoj Uniji" u Ujedinjenom Kraljevstvu ovog vikenda možemo gledati i čitati nebrojene pozive da se revidiraju rezultati referenduma ili da se volja naroda ignorira u parlamentu.

Oboren je i rekord građanskih peticija na službenim stranicama parlamenta, poziv za novi referendum je do nedjelje u podne potpisalo više od 3  milijuna ljudi uz povremeno rušenje poslužitelja zbog velikog priljeva korisnika, ali i botova zloglasnog 4 Chana.

Peticija

Prema riječima europskih dužnosnika, ugovori ne predviđaju scenarij u kojem nacija može odustati od postupka razdruživanja. - Kad ga jednom aktivirate, ne možete ga povući, kažu.

‘Sram te bilo’: Boris Johnson izviždan zbog Brexita

19. travanj 2024 16:16