Svijet

Ova 81-godišnjakinja dokaz je da nikada nije kasno za vlastitu aplikaciju

Ivana Tarnaj

Masako Wakamiya napunila je 81-nu godinu i dokazala kako nikada nije kasno da napravite vlastitu aplikaciju za iPhone. Primijetila je kako nema dovoljno zabavnog sadržaja za ljude njezine životne dobi pa je osmislila aplikacija za pametni telefon, namijenjenu baš staricama i starčekima, poput nje.

-Kada igramo igrice protiv mlađih ljudi, mi uvijek izgubimo. Naši prsti nisu tako brzi kao njihovi, rekla je Wakamiya CNN-u.

Umirovljena bankarica zamolila je nekolicinu ljudi da joj pomognu napraviti aplikacije za osobe starije životne dobi, ali nitko ju nije doživljavao ozbiljno. Zato je uzela stvari u svoje ruke i napravila nešto o čemu ostali umirovljenici mogu samo sanjati.

-Željela sam stvoriti aplikacije za mobitele koje će biti zanimljive mojim vršnjacima. Trebalo mi je oko pola godine da to sve napravim, rekla je starica.

Računalo je počela koristiti kada je već bila 60 godina stara, a kako se brinula za svoju majku, nije mogla izlaziti previše van i družiti se s ljudima. Kako bi savladala “čudo tehnologije”, priključila se “srebrnom klubu”, svojevrsnom tečaju za starije i savladala računalo.

Stvorila je aplikaciju Hinadan,  iOS igricu koja je bazirana na tradicionalnom japanskom festivalu, Hinamatsuri, koji se još naziva i Danom lutaka.

Običaj je, da se u Japanu, na taj dan, ukrase lutkice koje predstavljaju carski dvor, a aplikacija je vrlo jednostavna. Igra zahtijeva od korisnika da urede lutkice i poslažu ih na primjeren način, za Hinamatsuri.

Osim aplikacije, Wakamiya je napisala i vodič za PC, za starije i doista dokazala kako za osobni rast i razvij doista nikada nije kasno.

-Ne morate biti profesionalac kako biste stvarali. Sve što vam je potrebno je kreativan um i zaigranost kao biste stvorili nešto što drugima može poslužiti da nauče nešto novo, rekla je Wakamiya.

Komentari