Svijet
StoryEditor

Ove države trebale bi imati koristi od novih fiskalnih pravila

15. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Danas objavljeno izvješće Odjela za istraživanja Erste Groupa Fiskalna pravila u regiji SIE pokazalo je kako bi pet država regije SIE5 (Češka, Mađarska, Poljska, Rumunjska i Slovačka) trebale imati koristi od paketa šest fiskalnih pravila koji je 2011. godine uveden na razini EU.

Taj paket regulativa naglašava potrebu za uvođenjem strukturalnih referentnih vrijednosti koje uzimaju u obzir cikličke trendove, što ih čini manje štetnima za rast od ranije korištenih nominalnih ciljanih vrijednosti . 

-Novi strukturalni kriteriji zemljama regije SIE5 omogućuju veći manevarski prostor za vrijeme usporavanja gospodarstva i tako smanjuju rizik negativnih posljedica koje donose mjere štednje. Ova pravila uspješno štite i javne financije od pretjeranog trošenja za vrijeme ‘dobrih godina‘, što je bio osnovni razlog dosadašnjeg povećanja fiskalnog deficita u regiji SIE5-pojašnjava Juraj Kotian, voditelj Odjela za makroekonomska istraživanja za regiju SIE Erste Groupa.

Države poput Češke, Poljske, Slovačke i Rumunjske imaju veći potencijal za rast i manji dug od ostalih članica EU, što im omogućuje veće povećanje potrošnje.

-Mnoge će članice EU morati povećati poreze ako žele zadržati trenutnu razinu potrošnje. Za razliku od njih, zemlje regije SIE neće morati ići na povećanje poreza ako nastave s gospodarskom politikom kojom se potiče rast i ako zadrže realni rast potrošnje ispod 1%. Njihova je prednost i veći manevarski prostor za smanjivanje troškova vezanih uz zdravstvene, mirovinske i reforme radnog zakonodavstva, te snižavanje investicijskih troškova. To bi im trebalo dati poticaj za provođenje ekonomske politike usmjerene na rast- dodaje Kotian.

Sve zemlje regije SIE trenutno su u proceduri za prekomjerni deficit (Excessive Deficit Procedure - EDP) (zajedno s još jedanaest članica eurozone), a prije dovršetka te procedure i dalje rade na postizanju nominalne ciljane vrijednosti deficita od 3% BDP-a. Ovo je jedina situacija u kojoj bi Češka, Mađarska, Poljska i Rumunjska mogle biti izložene financijskim sankcijama. Kotian objašnjava: ‘Prijetnja privremene suspenzije financiranja iz kohezijskog fonda, koje je 2012. u prosjeku iznosilo oko 0,7% BDP-a u zemljama SIE5, pokazala se snažnim motivacijskim čimbenikom za dovršetak procedure prekomjernog deficita. Očekujemo da će u tome uspjeti u naredne dvije godine, ako uzmemo u obzir da bi neke od njih mogle zatražiti jednogodišnje produljenje roka, pozivajući se na recesiju u eurozoni kao legitimno opravdanje‘.

10. svibanj 2024 18:49