Svijet
StoryEditor

Ovisnost Europe o ruskom plinu jedna od tema Bledskog strateškog foruma

01. Rujan 2014.
Piše:
liderhrt

Na slovenskom Bledu započinje dvodnevni Bledski strateški forum, jedna od najvećih međunarodnih konferencija u regiji. Ove godine na nju dolazi i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ona će u utorak među ostalim sudjelovati u radu posebnog, već tradicionalnog panela o stanju u regiji, njenom razvoju i približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji. Očekuje se da će imati i više bilateralnih razgovora.

Poslovni dio foruma posvećen je gospodarskoj suradnji u regiji i jačanju suradnje s Indijom, a očekuje se i rasprava o energetskim pitanjima te ovisnosti Europe o ruskom plinu.

Na ovogodišnjem bledskom okupljanju političara, gospodarstvenika, ljudi iz akedemskih krugova, te predstavnika međunarodnih organizacija, ustanova i foruma očekuje se više od 500 sudionika iz 65 država, a geslo ovogodišnjih rasprava bit će "Moć povjerenja".

Od najviših sudionika iz zemlje domaćina, najavljen dolazak odlazeće premijerke Alenke Bratušek, ali i predsjednika buduće vlade Mire Cerara, predsjednika države Boruta Pahora, ministra vanjskih poslova Karla Erjavca i drugih.

24. travanj 2024 03:25