Svijet
StoryEditor

Ovo je deset najbitnijih događaja u svijetu danas

02. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Dok se Hrvatska muči s nezaposlenošću, ustašama i partizanima, korupcijskim aferama u sportu i brojnim drugim (ne)zgodama, u svijetu nije ništa manje ‘živahno‘.

Grčka je i dalje glavna tema svjetskih medija, SAD i Kuba popravljaju odnose, Kina gradi piste na umjetno stvorenim otocima u Južnom kineskom moru koje svojata, a sjever Europe se bori s neuobičajenim vrućinama.

Donosimo pregled dana po izboru Business Insidera:

1. Grčki premijer Aleksis Cipras je izjavio kako će se referendum održati unatoč pismu poslanom grčkim kreditorima u kojem stoji kako je Grčka voljna prihvatiti neke od reformi, odnosno uvjeta za otključavanje daljnjih paketa financijske pomoći.

2. Međunarodna bonitetna agencija Moody‘s smanjila je kreditni rejting Grčke zbog bojazni da će država propasti bez podrške kreditora. Kreditni rejting Grčke su osim Moody‘sa prije nekoliko dana smanjile i kreditne agencije Standard & Poor‘s te Fitch.

3. Liberija je potvrdila dva nova slučaja ebole, manje od dva mjeseca nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila da je epidemija sanirana. Liberija se još nije oporavila od prve epidemije koja je odnijela 4800 života te uništila zdravstveni sustav i gospodarstvo države.

4. Rusija je zaustavila isporuku plina Ukrajini dan nakon što je Ukrajina izjavila kako obustavlja kupnju plina iz Rusije te zaustavila pregovore o cijenama. Gazprom je danas izjavio kako Ukrajina nije platila račun opskrbu plinom za srpanj.

5. SAD su službeno otvorile diplomatske odnose s Kubom, a ovog ljeta će se u Havani otvoriti američka ambasada. Američki predsjednik Obama je naglasio kako se ovakav razvoj situacije prije godinu dana činio nestvarnim.

6. Najnovije satelitske snimke pokazuju kako je pista za slijetanje aviona koju je Kina izgradila na umjetno napravljenom otoku na dijelu Južnog kineskog mora gotovo dovršena. Kina svojata pravo na čitavo Južno kinesko more, s čime se ne slažu zemlje poput Vijetnama, Tajvana, Bruneja, Malezije i Filipina.

7. UNESCO je odbio zaštititi Veliki koraljni greben, odnosno staviti ga na listu ugroženih lokaliteta svjetske baštine. Australska vlada je odluku dočekala s veseljem, budući da sada nema prepreka za ostvarivanje plana o povećanju izvoznog kapaciteta ugljena iz Queenslanda. Prekomjerna industrijalizacija mogla bi fatalno narušiti taj jedinstveni ekosustav koji je od velike važnosti za planetu.

8. Direktorica komunikacija Toyote, Julie Hamp, je podnijela ostavku nakon što je u lipnju uhićena pod sumnjom da je ilegalno unosila analgetik oksikodon u Japan.

9. Saudijski princ Alwaleed bin Talal, koji se nalazi na 34. mjestu Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu, odlučio je donirati 32 milijarde dolara u humanitarne svrhe.

10. Toplinski val zahvatio je velik dio sjeverne Europe. Temperature su danas narasle iznad 40 stupnjeva Celzijusa, a u Velikoj Britaniji je zabilježen najtopliji dan u posljednjih devet godina.

25. travanj 2024 14:37