Korona i biznis
28. kolovoz 2016.

Ovo su američki gradovi u kojima je naisplativije živjeti

Skoro svaka osoba želi visoku plaću, no visok iznos plaće može zavarati ukoliko nezin veliki dio odlazi na svakodnevne životne troškove. Upravo zbog toga je Ideed.com, američki portal za traženje poslova, istražio u kojim gradovima su najveće prosječne plaće na godišnjoj razini, čije je iznose umanjio za prosječni životni trošak u tom gradu, a zatim ih usporedio s nacionalnim prosjekom plaće.

U istraživanju su korišteni poslovi poput softverskog inžinjeringa, programiranja i slično, iz područja tehnološke industrije.

Rezultati istraživanja pokazali su u kojim gradovima je najisplativije živjeti. Na vrhu popisa nalazi se grad Austin u Texasu koji je poznat po rastućoj tehnologiji s niskim troškovima života. Iznos prosječne plaće korigirane za troškove života iznosi 95.247$ godišnje.

Od poznatijih gradova na trećem mjestu našao se San Francisco, najveća metropola Silicijskoj dolini, s prosječnom  plaćom od 113.497$. Nakon što je iznos korigiran za troškove života, plaća na godišnjoj razini smanjena je na 90.457$.

San Jose, grad koji se također nalazi na području Silicijske doline, ima naizgled visoke plaće za radna mjesta u tehnološkoj industriji koje iznose 111.925$ godišnje, no zbog visokih životnih troškova rejting plaće se smanjio na 88.085$ čime je ovaj grad zauzeo šesto mjesto.

Na devetom mjestu našao se grad u kojem je isto tako prisutna dramatična razlika, a riječ je o New Yorku.  Prosjek plaće iznosi 109.765$, a nakon prilagodbe taj iznos se smanjuje na 85.287$.