Svijet
StoryEditor

Pad cijena nafte s najviših razina u 2016. zbog rasta OPEC-ove proizvodnje

02. Svibanj 2016.

Cijene nafte u ponedjeljak su se na međunarodnim tržištima spustile s najviših razina u ovoj godini, ponajviše pod pritiskom rasta proizvodnje članica OPEC-a.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 60 centi u odnosu na zatvaranje u petak i iznosila je 46,77 dolara. Na američkom tržištu barel je oslabio 40 centi i iznosio je 45,52 dolara u odnosu na zatvaranje u petak.

Proizvodnja sirove nafte Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) u travnju je porasla na 32,64 milijuna barela dnevno (BPD), na najvišu razinu u novijoj povijesti. Također je i Rusija, najveća izvoznica izvan OPEC-a, povećala u travnju svoj mjesečni prekomorski izvoz sirove nafte za više od 7 posto, na 3,117 milijuna barela dnevno.

Likvidnost je danas na tržištima niska zbog praznika rada u mnogim zemljama.

U petak su zaključeni ugovori za isporuke nafte u lipnju na londonskom tržištu, s cijenom barela na 48,13 dolara po barelu, što je 21,5 posto više na mjesečnoj razini i predstavlja najveći mjesečni rast od svibnja 2009. U petak je cijena barela u jednom trenutku dosegnula najvišu razinu u posljednjih šest mjeseci od 48,50 dolara.

Podaci o broju aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u u prošlome tjednu pokazali su njihov pad šesti tjedan zaredom, što su analitičari protumačili nedovoljnim porastom cijene barela za obnovu proizvodnje iz škriljaca.

"Unatoč rastu cijena svjedoci smo pada broja bušotinskih postrojenja. Poruka proizvođača iz škriljaca je da cijene više ne trebaju padati. Već je učinjeno sve što je bilo potrebno za rebalans", rekao je Bjarne Schieldrop iz norveškog SEB-a.

Veći pad cijena nafte spriječio je slabiji tečaj dolar, koji je tako postao jeftiniji za zemlje u kojima se koriste druge valute.

Šef Međunarodne agencije za energiju (IEA) izjavio je da su cijene nafte dotaknule dno ukoliko ne dođe do većih svjetskih gospodarskih problema. "U normalnim gospodarskim uvjetima, primjetit ćemo da cijene više rastu, nego što padaju", rekao je u nedjelju izvršni direktor IEA Fatih Birol tijekom sastanka ministara energije G7 na Japanu.

Proizvodnja sirove nafte u zemljama izvan OPEC na putu je pada za više od 700.000 barela dnevno u ovoj godini, što je najveći pad u posljednjih 20-ak godina, naglasio je Birol.

OPEC je u petak je na svojim internetskim stranicama objavio da se barelom referentne košarice njegove nafte u petak trgovalo po 68 centa višoj cijeni u odnosu na prethodni dan trgovanja, od 42,70 dolara.

20. travanj 2024 15:10