Svijet
StoryEditor

Pad prihoda od eksploatacije nafte povećao deficit Škotske na 15 milijardi funti

24. Kolovoz 2016.

Prema novom izvještaju o prihodima i rashodima Škotske (GERS), deficit te zemlje porastao je s 9.1 na 9.5% što je više nego dvostruko u odnosu na ukupni deficit Ujedinjenog Kraljevstva koji iznosi 4%. Tome je znatno doprinio pad prihoda od nafte iz Sjevernog mora koji se s 1.8 milijarde stropoštao na 60 milijuna funti u razdoblju od 2015. do 2016. godine. To znači da su prihodi od eksploatacije nafte iz Sjevernog mora pali za 97% u jednoj godini! Time je Škotska u deficitu dubokom približno 15 milijardi funti.

- Zapravo, podaci pokazuju ono što je godinama bilo jasno. Budućnost škotske ekonomije ovisit će o prestanku oslanjanja na naftu i plin te početku ulaganja u industrije 21. stoljeća, zaključio je Patrick Harvie, glasnogovornik stranke Zelenih.

Premijerka države Nicola Sturgeon smatra da su temelji škotskog gospodarstva i dalje čvrsti, no pad cijene nafte učinio je svoje - smanjeni su offshore prihodi  i to je djelovalo na trenutno fiskalno stanje, prenosi Herald Scotland.

- To samo podupire činjenicu da je pred Škotskom izazov da nastavi razvijati onshore gospodarstvo, rekla je Sturgeon dodajući da je dugoročan gospodarski uspjeh zemlje izravno ugrožen posljedicama Brexita.

- Današnje brojke dolaze dan nakon analize škotske Vlade koja je pokazala da bi izlazak Škotske iz EU, s najvećeg svjetskog, jedinstvenog tržišta učinile rast škotske ekonomije još težim zadatkom, izjavila je škotska premijerka.

Kratki pregled iz financijskog izvještaja (GERS)

  • Onshore prihodi Škotske porasli su za 1.9 milijardi funti.
  • Deficit potrošnje je oko 15 milijardi funti, a potrošeno je 14.8 milijardi funti više no što je prikupljeno porezima.
  • Prihod u javnom sektoru, uključujući udio prihoda sa Sjevernog mora, procijenjen na 53.7 milijarde funti (10 000 funta po osobi što je za 400 funti manje od prosjeka Ujedinjenog Kraljevstva).
  • Javna potrošnja iznosila je 68.6 milijardi funti (9.1% ukupne javne potrošnje Ujedinjenog Kraljevstva). To je 12 800 funti po osobi, što je 1 200 funti više od prosjeka Ujedinjenog Kraljevstva čiji je trenutni deficit potrošnje 75.3 milijarde funti.

Škotski vođa laburista Kezia Dugdale ove podatke smatra pozivom na buđenje svima onima koji žele novi referendum o neovisnosti te naglašava da Škotska profitira dijeljenjem resursa unutar Ujedinjenog Kraljevstva.

Neovisna ili ne, Škotska će morati promisliti o novom gopodarskom smjeru  jer čini se da je naftnoj industriji odzvonilo.

20. travanj 2024 15:54